Trendbrott när åldringsbrott minskar

Antalet anmälda åldringsbrott har minskat kraftigt under 2016. Medial uppmärksamhet, ökad medvetenhet hos äldre och långa fängelsestraff för brottsaktiva ligor är en stor del av förklaringen, enligt polisen.

ANNONS
|

Färsk statistik från polisen visar att anmälningar om intrång i bostad och fickstölder riktade mot äldre och funktionsnedsatta har minskat med 16 respektive 20 procent i hela landet jämfört med 2015.

- Glädjande siffror. Vi ser det som ett trendbrott eftersom det gått ned så pass mycket, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp som har ett nationellt uppdrag att utreda seriebrott mot äldre.

ANNONS

Större minskning i väst

Minskningen är ännu större i Västsverige där Circa-gruppen har sin bas.

- Det kan bero på att uppmärksamheten kring den här typen av brott varit större här än på många andra ställen. Vi har i mån av tid också besökt flera pensionärsföreningar i närområdet. Sammantaget tror jag att de äldre blivit mer medvetna och att det i sin tur medfört att det blivit svårare att genomföra brotten här, säger Håkan Carlsson.

I Västra Götaland har också antalet anmälda bedrägerier riktade mot äldre minskat. För landet som helhet fortsätter anmälningarna däremot att öka.

- Brottslingarna utvecklar nya vägar för den typen av brott. Det gäller att vi är med på banan och utvecklar våra metoder och vårt arbete. Vår förhoppning är att den positiva utvecklingen i västra Sverige ska sprida sig till resten av landet. Vi har ett målmedvetet arbete för att informera och vi gör det i samarbete med pensionärsorganisationerna, säger Håkan Carlsson.

ANNONS

Bakom lås och bom

Flera medlemmar i ligor som specialiserat sig på åldringsbrott har också hamnat bakom lås och bom. I ett fall greps ett antal personer – som Circa-gruppen identifierat i samband med tidigare brott – när de kom in i landet på nytt.

- Vi räknar med det ingripandet gjorde att 25-30 äldre inte blev utsatta för brott, säger Håkan Carlsson.

Straffen kan bli upp till fem års fängelse. För de drabbade innebär rättsprocessen också en form av återupprättelse, anser Håkan Carlsson.

- Man upplever det man utsatts för som en kraftig kränkning. Får man möjlighet att under en rättegång berätta om sina känslor och hur man upplevt det som hänt känns det som en ordentlig upprättelse.

- Även fall som inte leder till rättegång kan ge den känslan när man läser om ligor som lurat 25–30 personer och åkt fast. Då kan man tänka att det kan ha varit samma gäng som jag råkade ut för.

ANNONS

Fakta: Antal anmälningar

Antal anmälningar för brott mot äldre och funktionsnedsatta.

Hela riket: 2015 2016

Intrång i bostad: 5638 4722

Fickstöld: 3100 2480

Bedrägeri: 1457 1704

Källa: Polisen

ANNONS