Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tredje dosen av Moderna blir halv – kan ges vid influensavaccinering

De personer som får en tredje spruta covid-19-vaccin kommer bara att få en halv dos – åtminstone om de får Modernas vaccin.
Folkhälsomyndigheten meddelar också att man i vissa fall kan få vaccineras mot covid-19 samtidigt som influensa.

I veckan gav Folkhälsomyndigheten besked om att alla över 80 år och personer med äldreomsorg rekommenderas en tredje dos vaccin mot covid-19.

Den som bor i Västra Götalandsregionen kommer i första hand att erbjudas Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty, oavsett vilket vaccin man tidigare fått. För de fall då Modernas vaccin Spikevax blir aktuellt utfärdades dock på fredagen nya rekommendationer.

LÄS MER: Ingamaj, 90: ”I sjukvården ska de vara vaccinerade”

Full dos vid nedsatt immunförsvar

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nämligen att personer som får en påfyllnadsdos med Spikevax endast får en halv dos. Anledningen är att vaccinet ”innehåller mer verksam substans, mRNA, än Pfizers vaccin, vilket kan ge en mer kraftfull påverkan på immunförsvaret”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Personer med ett nedsatt immunförsvar kommer dock alltjämt att erbjudas en hel dos även av Modernas vaccin.

LÄS MER: Därför behöver du inte uppge om du är vaccinerad på jobbet

Kan få influensavaccin samtidigt

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten dessutom landat i hur man ska hantera höstens influensavaccinering, som för vissa kommer att ske i anslutning till covid-19-vaccinationen.

Den som får en standarddos influensavaccin kommer kunna få den samtidigt som covid-19-vaccinet. Dock ska sprutorna ges i olika armar.

Personer som får högdosvaccinet mot influensa, som många regioner köpt in till bland annat äldreboenden, uppmanas dock att ta covid-19-vaccinet först och sedan vänta minst sju dagar.

LÄS MER: Fritt fram för 80-plussare att boka en tredje vaccindos

LÄS MER: Anders Tegnell tror på livet utan restriktioner – men ser riskmiljöer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.