Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis och avspärrningar utanför Föreningarnas hus på Ystadvägen i Malmö på söndagsmorgonen efter att tre män skadats i en skottlossning.

Tre skjutna i Malmö – ännu ingen gripen

Två män har livshotande skador efter en skottlossning i samband med en fest i en föreningslokal i Malmö, och en är lindrigt skadad. Ingen misstänkt har ännu gripits, och polisen söker nu vittnen till händelsen.

De tre skadade männen är mellan 20 och 25 år gamla, enligt polisen. Bakgrunden till skottlossningen på söndagsmorgonen ska ha varit ett bråk med en oinbjuden gäst.

Hittills finns det ingen gripen eller misstänkt för brottet, som rubriceras som försök till mord. Personer som kan ha med skottlossningen att göra ska ha lämnat platsen i bil, och polisen vill gärna få in iakttagelser.

Teknisk undersökning klar

En teknisk undersökning har genomförts i lokalen och gett vissa fynd, samtidigt som man hör vittnen. Vid 18-tiden på söndagen hade ännu ingen gripits.

- Det har funnits väldigt många personer i lokalen som kan ha bevittnat händelsen eller vad som föregått den. Vi har försökt förhöra så många som möjligt och ytterligare förhör kommer att hållas i dag, och förmodligen även under de närmaste dagarna. Det har gett en mer komplett bild av vad som skett, men det är långt i från färdigutrett. Vi är intresserade av alla vittnesuppgifter; innan, under och efter själva händelsen, säger Calle Persson, presstalesperson för polisen Region Syd.

Just nu är det tre målsägare men fler kan tillkomma, enligt Calle Persson. Målsägarna kommer att höras när det är möjligt.

Larmade vid 6-tiden

Det var vid 6-tiden på söndagsmorgonen som flera personer ringde och larmade om skottlossningen. Händelsen skedde i Föreningarnas hus, en byggnad som ligger i stadsdelen Sofielund i Malmö.

Mellan 50 och 100 personer tog sig ut ur lokalen efter skottlossningen. När polisen kom dit ska situationen ha varit kaosartad och polisen fick flytta på skadade för att ambulanspersonal skulle kunna hjälpa dem, enligt Sydsvenskan.

Vid akutmottagningen på sjukhuset i Malmö placerades poliser ut.

Oinbjuden gäst

Ett vittne berättar för Dagens Nyheter att en oinbjuden man kom dit innan skottlossningen och att det då uppstod ett gräl. Den oinbjudne lämnade lokalen, men återkom senare ihop med en annan man.

- Den andra mannen frågar vem det är som har bråkat och skrek ”Vem slog min bror?”, sedan tar han fram en pistol och skjuter fyra gånger i taket. Sedan riktar han pistolen mot människorna och skjuter. Tre personer träffades, säger vittnet till DN.

Lokalen där skottlossningen inträffade hyrs av Malmö stad, som i sin tur hyr ut den till föreningar. Det är oklart om arrangörerna av tillställningen har brutit mot hyresavtalet när det gäller tidpunkten för festen och antalet deltagare.

- Vi får återkomma till det, men det låter definitivt som att det ligger utanför den gränsen. Det låter inte som någon tid då det är aktuellt att ha någon aktivitet där, säger Johan Hermansson, direktör på Fritidsförvaltningen, till SVT Nyheter Skåne.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterar händelsen på Twitter:

"Ett avskyvärt brott. Ytterligare ökade satsningar på polisen och skärpt vapenlag behövs. Förslag kommer inom kort."