Försvarsmakten har följt ett antal ryska landstigningsfartyg i Östersjön. Arkivbild.
Försvarsmakten har följt ett antal ryska landstigningsfartyg i Östersjön. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tre ryska fartyg har ankrat i Kattegatt

Tre ryska landstigningsfartyg har ankrat i Kattegatt. Den rådande väderleken med hårda vindar kan förklara fartygens ankring.
– Det är väldigt dåligt väder, och det kan mycket väl vara så att de har sökt skydd, säger Mårten Malmberg, kommunikatör på Försvarsmakten.

ANNONS
|

De tre ryska landstigningsfartygen lämnade på tisdagen Östersjön, tillsammans med ytterligare tre fartyg. Nu har de alltså ankrat i Kattegatt, uppger Försvarsmakten.

– Vi fortsatte följa deras rörelse. Det här är ju vårt närområde, och det är en del av Försvarsmaktens vanliga verksamhet, säger Mårten Malmberg.

– Vi har ett gott samarbete med våra grannländer och andra partners i den här frågan.

LÄS MER:Militär från hela Sverige anländer till Gotland

Befinner sig i höjd med Grenå

De tre aktuella fartygen som kastade ankar under onsdagen tillhör ryska Nordflottan.

– De befinner sig nu på internationellt vatten utanför Danmark, i höjd med Grenå på Jylland, säger Mårten Malmberg.

I förra veckan förde Moskva in ett antal ryska landstigningsfartyg i Östersjön. Därmed fanns totalt sex sådana fartyg i området, fler än normalt enligt försvaret. På tisdagen uppgav Försvarsmakten att samtliga sex hade lämnat Östersjöområdet.

ANNONS

LÄS MER:Försvaret: Allt vi gör syns inte

Varning utfärdad för kulingvind på Kattegatt

SMHI har utfärdat en varning för kulingvind på Kattegatt från onsdagskvällen. Natten mot torsdagen väntas vinden avta något.

Beredskapsanpassningen med förstärkningar på bland annat Gotland påverkas inte av att fartygen lämnat Östersjön, enligt Försvarsmakten.

LÄS MER:Förstå Gotlands nyckelroll i krisen på två minuter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS