Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Tre omhändertagna med koppling till misstänkt

Tre personer har omhändertagits av polis på Kungsholmen, i Stockholm. De tre misstänkta befann sig i en bil som kan knytas till den misstänkte gärningsmannen. Ytterligare två ska ha förts bort från en lägenhet i Vårberg. – Vi kan inte berätta mer om det utan att försvåra vårt arbete, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Flera medier uppger att två personer har förts från en lägenhet i Vårberg, utanför Stockholm under lördagseftermiddagen. Enligt uppgifter från Ekot fanns tekniker och bombhundar på platsen. Man uppger också att den 39-årige misstänkte ska ha befunnit sig i lägenheten innan dådet på Drottninggatan i går eftermiddag.

Polisen har även omhändertagit tre personer på Kungsholmen i eftermiddag. Men polisen är förtegen. 

– Jag har ingen uppgift alls om vad det rör sig om. Vi brukar inte kommentera om varför vi omhändertar folk. Allting är inte förknippat till gårdagen som vi gör, säger Eva Nilsson, polisens presstalesperson i Stockholm.

Tre satt i bil

Polisen ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha krossat sidorutan på bilen som stod på Kungsholmen. Därefter ska flera civilklädda poliser ha brottat ner två personer på marken.

GP, som också befann sig på platsen, har kunnat knyta bilen till den misstänkte gärningsmannen.

– När vi kom dit stod det en civilpolisbil där med två poliser i, båda hade rånarluva. Jag försökte prata med dem med de ville inte prata. Flera medier var på plats, rapporterar en av GP:s reportrar på plats.

Kan knytas till terrormisstänkt

Framför civilpolisbilen stod bilen med den krossade fönsterrutan. Ett vittne på platsen berättar att hon sett polisen omhänderta och åka i väg med tre personer som suttit i bilen.

– Sedan kom det en piketbuss till platsen och två uniformerade poliser går ur och pratar med de två poliserna i civilbilen. Sedan gick en av poliserna in i bilen med krossad ruta och körde i väg med den tillsammans med den civila polisbilen och piketbussen, säger en av GP:s reportrar på plats.

Trots att bilen kan knytas till den terrormisstänkte 39-åringen vill Eva Nilsson inte förtälja något om ingripandet på Kungsholmen.

– Jag har ingen kommentar till ingripandet överhuvudtaget. När vi har någonting att kommunicera angående gårdagens händelse kommer vi att göra det, säger Eva Nilsson.

Skriven i norra Stockholm

Enligt uppgifter från Ekot ska den 39-årige terrormisstänkte ha varit skriven på en lägenhet i norra Stockholm.

– Samtidigt var en annan person skriven på adressen som har koppling till ekonomisk brottslighet där det har funnits misstankar om att pengarna har gått till terrorfinansiering, i det här fallet Islamiska staten i Syrien, men det har inte kunnat bekräftas, säger Emelie Rosén, reporter på Ekot.

I brottshärvan ska ett antal ha fällts för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Flera av de centrala personerna i den härvan ska också ha varit från Uzbekistan, enligt Ekot.

På söndagsmorgonen hade Stockholmspolisen inga mer uppgifter att lämna varken om lördagens omhändertaganden eller utredningen i övrigt. 

– Vi kommenterar inte enskilda omhändertaganden. Det enda jag kan säga är att vi arbetar för fullt med utredninge, säger Towe Hägg, polisens presstalesperson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.