Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tre frågor till Villy Bergström

Villy Bergström är tidigare rådgivare åt LO och orolig över S idéutveckling. Varför då?

- Tänk dig vilken kris kapitalismen genomgår – och socialdemokratin har inte haft någonting att säga om det. De har inte bidragit med någon diagnos av vad som hänt, eller någon idé om hur man ska göra för att det inte ska upprepas, säger Villy Bergström.

- Mona Sahlin stod bara och tittade på och gjorde ingenting. Håkan Juholt hade fullt upp med att försvara sig mot alla klavertramp han gjorde. Det blev ju ingen opposition.

Varför är Socialdemokraterna då så tysta, enligt din mening?

- Man har tappat initiativet på centrala områden som arbetsmarknaden och socialförsäkringarna. Socialdemokraterna har inte längre samma kompetens där, eftersom de borgerliga lockat över så många av arbetarrörelsens begåvningar. Ett exempel är ju huvudsekreteraren i socialförsäkringsutredningen Irene Wennemo, som kom från LO.

- Sedan var ju Socialdemokraterna med och förstörde socialförsäkringssystemet genom att vara alldeles för slapphänta och det vände sig ju folk emot.

Så tror du att Socialdemokraterna kommer att återvinna sin gamla styrka?

- Jag tror det är svårt att vända utvecklingen. Det är klart att jag tycker att det känns tryggare när Stefan Löfven talar, men han har ett svårt jobb framför sig om han ska lyckas få igång någon socialdemokratisk idéutveckling igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.