Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre frågor till GP:s Arne Larsson om senaste Sifo-resultatet

Med två dagar kvar till valet rusar Centerpartiet i opinionen, medan allt hopp verkar ute för FI. GP:s politikreporter Arne Larsson förklarar vad det är som sker och varför.

Det ser mörkt ur för L och FI – får de lämna parlamentet?

– När det gäller FI är svaret enkelt: ja. Partiet har enligt den här mätningen en halv procent av väljarna bakom sig. Det är bortom all räddning. Det krävs mer än ett mirakel för att de ska ta sig upp till de fyra procent som krävs.

För Liberalerna kommer valnatten att bli en rysare. Partiet ligger precis på spärren och måste se till att sympatisörerna verkligen går och röstar. Inte minst som det är tveksamt om de kan hoppas på någon stödröstning i det här valet. Vem skulle vilja bjuda på det?

LÄS MER: Liberalerna riskerar enkelbiljett hem från Bryssel

KD tappar, är det Adaktussoneffekten?

– KD har legat över både elva och tolv procent de senaste mätningarna och är nu nere i nio, så det är verkligen ett markant tapp. Det kan mycket väl vara så att DN:s avslöjande om hur partiets tidigare parlamentariker Lars Adaktusson röstat i abortfrågan spelar roll. Inte minst som det sedan tidigare funnits en debatt om att Adaktusson uppträtt i tveksamt sällskap på konferenser världen över. De ovanligt starka interna reaktionerna – där i stort sett alla från Ebba Busch Thor till David Lega tagit avstånd från hans beteende – är ett kvitto på hur besvärligt det här är för partiet.

Intressant i sammanhanget är förresten hur Sverigedemokraternas siffror inte alls påverkats av den skandal som det partiets toppkandidat orsakat. Man skulle på ett sätt kunna argumentera för att den är värre: det handlar om ett misstänkt brottsligt beteende i en fråga som partiet brukar se väldigt allvarligt på (inte minst när en person med utländsk bakgrund gör samma sak) och den misstänkte brottslingen är – till skillnad från huvudpersonen i KD:s affär – toppkandidat även i årets val. Ändå bryr sig inte SD:s väljare. Sannolikt på grund av att de inte litar på det som medierna rapporterar och betraktar alla skandaler som ett försök att smutskasta partiet.

Varför går det så bra för Centerpartiet?

– Centerpartiet tar ett ordentligt skutt uppåt i den här mätningen och landar på över tio procent. En inte helt osannolik förklaring är att partiet vinner på att det varit mycket debatter och utfrågningar den senaste tiden. De har nämligen väldigt tydligt visat att toppkandidaterna spelar i helt olika divisioner – och att Centerpartiets Fredrick Federley tillsammans med Vänsterpartiets Malin Björk – är i en klass för sig själva. Medan övriga allt som oftast verkar ha svårt att hålla reda på vilka frågor som överhuvudtaget har med EU att göra samt hur deras respektive partier tidigare röstat i frågorna har Federley och Björk koll på både dagordning och argument. Och det kan ju tilltala en och annan väljare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.