Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tre får dela på medicinpriset

Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young. Så heter forskarna som får dela på 2017 års Nobelpris i fysiologi eller medicin. De prisas för sina upptäckter av "molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm".

Texten börjar under direktrapporten

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

Hall, Rosbash och Young har lyckats lyfta på locket till cellernas inre klocka och kunnat visa hur den fungerar, skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande. Upptäckterna förklarar hur människor, växter och djur anpassar sig så de är väl förberedda inför dygnets olika faser.

Fysiologi kräver att vi anpassar oss och förbereder oss för dygnets olika faser. Vi behöver en självgående inre klocka som styr funktioner som sömn, hormonnivåer, kroppstemperatur och ämnesomsättning.

Vårt välbefinnande hänger på att vi behåller vår rytm från exempelvis olika tidszoner, annars drabbas vi av jetlag. Forskningen har visat på samband som tyder på en väl fungerande dygnsrytm är viktigt för vår hälsa.

Förra året gick priset till 71-årige japanen Yoshinori Ohsumi. Han belönades för sina upptäckter av hur cellen bryter ner och återvinner sina egna beståndsdelar, en fundamental process som har betydelse för en rad olika sjukdomar.

Medicinpriset är det Nobelpris som har gått till flest kvinnor, tolv av totalt 210 pristagare mellan 1901 och 2015.

Dagens tillkännagivande innebär starten på årets Nobelvecka. I morgon avslöjas årets fysikpristagare, därefter står kemipriset på tur på onsdag.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.