Tre döda i tre våldsdåd på nio timmar – mörk natt i Stockholm och Uppsala

En kvinna och två män dödades i tre olika våldsdåd i Stockholm samt Uppsala inom loppet av nio timmar.
Polisen utreder nu om sprängningen och skottlossningarna kan knytas till den pågående konflikten i Foxtrotnätverket.
– Oskyldiga mördas och skadas, säger rikspolischefen Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

ANNONS

Polisen höll pressträff i Uppsala efter nattens sprängning där en kvinna omkom. 16.00 håller polisregion Stockholm pressträff.

– De kriminella konflikterna i Sverige är ett allvarligt hot mot säkerheten och tryggheten i landet. Oskyldiga mördas och skadas. Vi gör allt vi kan i polisen och tillsammans med andra för att stoppa utvecklingen, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

En kraftig explosion inträffade under natten i ett bostadsområde vid Storvreta i Uppsala kommun. En kvinna i 25-årsåldern har dött till följd av sina skador. Därmed tvingades polisen starta den tredje mordutredningen inom loppet av ett halvt dygn.

Catarina Bowall är kommenderingschef för den särskilda händelsen efter nattens sprängning. Två personer är anhållna misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS

– Situationen är omänsklig, obegriplig och gränslös. Brottsligheten har nått en omfattning vi inte sett tidigare. Vi har ett allvarligt läge i Uppsala och landet, säger Catarina Bowall.

Hon bekräftar att offret troligen inte har något med den nationella gängkonflikten att göra.

– Den analysen gör vi baserat på den information vi har nu. Det är troligt att den här händelsen har med den nationella konflikten att göra. Vi utgår ifrån att de som har drabbats av händelsen inte har något med konflikten att göra.

Kvinnan har ingen koppling till den pågående Foxtrotkonflikten, men dådet knyts till våldsvågen. En annan person, som är granne till kvinnan, ska ha varit den egentliga måltavlan.

Ulf Johansson är polischef i Region mitt. Under presskonferensen gav han sin bild av händelsen och utvecklingen framåt.

– Den senaste tidens synnerligen allvarliga händelser är extremt hänsynslösa och vi ser en våldsutveckling som eskalerar som vi inte sett tidigare. Vi arbetar dygnet runt med full kraft för att bryta våldsutvecklingen och bekämpa de som står för våldet och otryggheten.

Skottlossningen vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen, rappare skjuten enligt uppgift.
Skottlossningen vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen inträffade på onsdagskvällen, samtidigt som många barn och ungdomar befann sig i närheten för att träna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Rappare uppges skjuten vid idrottsplats

Den misstänkta sprängningen föregicks av att polisen klockan 18.43 på onsdagen larmades om en skottlossning vid en idrottsplats i Fruängen i Stockholm, där en ung man sköts till döds.

ANNONS

Offret uppges vara en känd rappare i övre tonåren, som har kopplingar till Foxtrotnätverkets gängledare Rawa Majid.

När skottlossningen inträffade befann sig flera barn och ungdomar på idrottsplatsen för att träna.

En stor polisinsats inleddes i Jordbro efter skottlossning mot två personer.
En stor polisinsats inleddes i Jordbro efter skottlossningen mot två personer. Tre män greps under natten. Bild: Nils Petter Nilsson/TT

Mord och mordförsök i Jordbro

Runt midnatt inträffade också en skottlossning i Jordbro, i Haninge kommun, då en man dog och ytterligare en man skadades.

Polisen utreder mord samt mordförsök, och tre män har gripits misstänkta för inblandning.

– Det kan bli tal om fler gripanden. Vi har jobbat med insatsen hela natten, det pågår en teknisk utredning på plats samtidigt som vi letar efter gärningspersoner, säger polisens presstalesperson Per Fahlström till TT.

I anslutning till skjutningen vaknade en boende i ett radhus en bit bort av att glas krossades. Det visade sig då att ett fordon kört in i fasaden. Personen såg också två män springa från fordonet mot skogen, vilket polisen misstänker har samband med skottlossningen.

Även i Jordbro utreder polisen om det kan finnas kopplingar till den senaste tidens våldsvåg.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M), politiker Moderaterna på presskonferens.
"Vi måste mobilisera systemets hela kraft”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TV4 efter den gångna nattens våldsdåd. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Justitieminister Strömmer (M): ”Djupt tragisk utveckling”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar den senaste händelseutvecklingen i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Det är en djupt tragisk utveckling, säger han och fortsätter:

– Det senaste dygnet är bortom det värsta man kan föreställa sig i ett anständigt samhälle

ANNONS

Förödelse vid bostadshuset i Storvreta

I Storvreta är det stor materiell förödelse efter explosionen, enligt Aftonbladet. Flera fönster har krossats och två hus fått kraftiga skador, enligt polisen. Ytterligare tre hus har också skador.

– Det är en explosion i ett mindre, fristående hus. Enligt de första larmuppgifterna skulle det ha uppstått en brand, säger Agneta Gustafsson vid SOS Alarm till Aftonbladet.

Polisens nationella bombskydd finns under torsdagsmorgonen på plats och kommer att genomföra en teknisk undersökning. Ett större område spärrades av.

Händelsen utreds nu som mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

LÄS MER:Polischefen om gängvåldet: "Ett infinite game"

LÄS MER:Uppgifter: Fem skadade i våldsdåd i Foxtrotkonflikt – ingen var måltavla

LÄS MER:Polisens spår efter dödsskjutningen: Grå Toyota

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS