För fyra år sedan var andelen behöriga grundskolelärare närmare 73 procent (72,7). Därefter har den för varje år sjunkit och är nu alltså nere på 70,1 procent, visar Skolverkets statistik. Den välkända lärarbristen visar alltså inga tecken på att minska.
"Tillsammans behöver vi alla med ansvar för skolan göra det vi kan för att komma till rätta med lärarbristen", kommenterar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.
Skolverket påpekar att antalet lärarassistenter, personal som avlastar lärarna, har ökat med 25 procent sedan i fjol – dock från en låg nivå. Antalet heltidstjänster som lärarassistent är i år 2 600.
Som vanligt döljer sig stora variationer bakom rikssnittet. Exempelvis är läget sämre i fristående grundskolor, med 62,5 procent behöriga lärare. I kommunala skolor är andelen 71,2 procent.
Sett till ämnen är behörigheten högst i svenska, matematik och franska och lägst i teknik och svenska som andraspråk.
Behörighetsläget är bättre i såväl förskoleklassen som gymnasieskolan. I förskoleklassen är 84 procent behöriga lärare och förskollärare medan motsvarande andel i gymnasieskolan är 81,6 procent – en marginell förbättring jämfört med förra läsårets 81,4 procent.
Anna Lena Wallström/TT
Andel lärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett av sina undervisningsämnen.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.