Ava Wizelius, 36, hyllar HBTQ-utvecklingen inom Försvarsmakten – men ser fortfarande att det går att göra mer. ”Det krävs att man når längst ut i organisationen – vi är inte framme än”.
Ava Wizelius, 36, hyllar HBTQ-utvecklingen inom Försvarsmakten – men ser fortfarande att det går att göra mer. ”Det krävs att man når längst ut i organisationen – vi är inte framme än”. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Transsexuella Ava trivs äntligen inom Försvarsmakten

När Ava Wizelius, 36, först började jobba inom Försvarsmakten för 15 år sedan hette hon André. Sedan dess har mycket hänt – både för henne och HBTQ-attityderna inom myndigheten.
– Hela svenska folket ska känna att Försvarsmakten även skyddar just dig, säger hon om myndighetens ställningstaganden under Pride.

ANNONS
|

Just nu pågår Pridefestivalen i Stockholm. På grund av pandemin ser den inte riktigt ut som ett vanligt år, även om den inte är heldigital som under 2020.

En återkommande deltagare är Försvarsmakten som nyligen väckte uppmärksamhet genom att täcka hela Svenska Dagbladets förstasida med en annons föreställande fyra soldater under en regnbågsfana.

Överbefälhavare Micael Bydén menar att myndighetens Pridedeltagande ska ses som ett ställningstagande för människors lika värde.

– Det är en naturlig del av ansvaret som arbetsgivare för våra medarbetare och frivilliga. Försvarsmakten står helt enkelt trygg i sin värdegrund och alla som har vilja och förmåga att bidra till försvaret ska känna sig välkomna. Genom att delta i Pride vill Försvarsmakten visa sin tolerans för människors olikheter i det land vi ska försvara. Därför är vi en del av Pride, säger han i ett pressutskick.

ANNONS

LÄS MER:Försvaret berett på kritik för pride-kampanj

”ÖB en föregångsman”

För Ava Wizelius, 36, betyder ställningstagandet mycket. Hon jobbar som civilanställd avdelningschef på Försvarets materielverk i Boden och har ett 30-tal underställda. Men det är bara under de senaste två och ett halvt åren som de har haft henne som kvinnlig chef – innan hon kom ut som transsexuell hette hon nämligen André.

– Det är definitivt en framgångsfaktor att ÖB är en föregångsman och brinner för de här frågorna, säger hon.

Ava Wizelius har erfarenhet både av att vara en manlig och kvinnlig chef – och märker skillnader. ”Enligt min uppfattning blir man tyvärr granskad på ett helt annat sätt som kvinna”, säger hon.
Ava Wizelius har erfarenhet både av att vara en manlig och kvinnlig chef – och märker skillnader. ”Enligt min uppfattning blir man tyvärr granskad på ett helt annat sätt som kvinna”, säger hon. Bild: Johan Saarela

Hon har varit verksam inom försvaret i olika omgångar och har märkt hur myndigheten har utvecklats när det gäller HBTQ-frågor.

– Försvarsmakten som jag lämnade 2006 var nidbilden av ett gubbvälde vad gäller jämställdhet och inkludering. Då hade det varit nästintill omöjligt att komma ut. När jag kom tillbaka för sex år sedan hade det förflyttat sig flera generationer framåt.

Hon beskriver sig själv som urtypen av en norrlänning. Men med tiden har hon försökt övervinna sin rädsla att tala inför andra för att nå ut som en förebild. Hon vågar dock fortfarande inte riktigt läsa kommentarerna under de artiklar som hon medverkar i.

– Det brukar vara en del positivt, och en del mindre positivt. Många verkar tro att vi försvarar Sverige mindre för att vi använder Prideflaggan också. Men det är ju bara bra om alla medarbetare i Försvarsmakten känner sig lika mycket värda. Och hela svenska folket ska känna att Försvarsmakten även skyddar just dig.

ANNONS

Fakta: Stockholm Pride

Arrangeras mellan den 2 och 8 april.

Förra året flyttade Stockholm Pride ut på nätet. Men i år är festivalen tillbaka på huvudstadens gator – till viss del.

Temat för årets Stockholm Pride är ”Nyckeln till frihet”, vilket ska vara en påminnelse om vad Priderörelsen var från början – ”en demonstration och manifestation för rättigheter som ger frihet att vara den du är och älska de du vill”, skriver Pride själva.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS