Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Transportstyrelsen utsattes för en IT-attack, bara månader efter att den outsourcat känsliga uppgifter till ett utländskt företag. Arkivbild.

Transportstyrelsen utsattes för cyberattack

Efter att Transportstyrelsen outsourcat sitt hemliga IT-register 2015 utsattes myndigheten för en cyberattack, skriver Svenska Dagbladet , som tagit del av myndighetens svar till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Utländsk personal som inte var säkerhetsklassad fick tillgång till Transportstyrelsens körkortsregister i maj 2015. I november 2015 diskuterade styrelsen på myndigheten något som beskrevs som ”skadlig kod” i IT-systemet.

Myndigheten bekräftade att de drabbats av ett IT-angrepp med skadlig kod i sina lagringsdiskar, där interna dokument finns. De interna diskutrymmena fick också stängas ned till följd av intrånget.

Men Transportstyrelsen förnekar att databaserna för register drabbades och att intrånget har någon koppling till outsourcingen.

”Den centrala filservern drabbades delvis men inga verksamhetskritiska registersystem drabbades”, skriver myndighetens nya IT-direktör Peter Book i ett mejl till SvD.

Ingen information har spridits utanför myndigheten, enligt Book.