Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På väg att skaffa körkort? Då behövs ett körkortstillstånd – som söks hos myndigheten Transportstyrelsen. Sajten Trafikenheten.se har dock tjänat pengar på att erbjuda konsumenter att göra det åt dem. Arkivbild.

Trafiksajt stoppas – saluförde gratistjänster

Webbplatsen Trafikenheten.se, som tagit betalt för tjänster som egentligen är gratis, stoppas. Patent- och marknadsdomstolen förbjuder nämligen företaget bakom sajten att "marknadsföra trafik- och fordonstjänster som ger konsumenter intryck av att det är en myndighet som står bakom", skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Sajten, som bland annat tagit betalt för ansökningar om körkortstillstånd och beställning av registreringsskyltar, har på nätet beskrivit hur den "fungerar som en mellanhand" för den som "beställer" tjänster som myndigheter erbjuder – till ett pris av 495 kronor.

Många konsumenter som känner sig lurade har hört av sig till Konsumentombudsmannen som stämt sajtens ägare. Nu välkomnas domstolens beslut i väntan på en dom, säger Carolina Andersson, processråd för KO, i pressmeddelandet.

"Vi är oroade över utvecklingen där webbplatser kan se ut som myndigheter, och det är otydligt vem eller vilka som står bakom och vad de tar betalt för. Som konsument kan vara lätt att ta miste när man googlar på en tjänst".

Sajten har försvunnit från nätet.