Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trafikkaos när första snön faller

Flera olyckor har inträffat under morgonen i Jönköpingsområdet. Det är stora trafikstörningar på E4 och andra vägar runt om i Jönköpings län.

En buss med 20 personer ombord välte på väg 993 norr om Huskvarna under morgonen. Räddningstjänsten menar att det är halkan som fått bussen att hamna i diket på sidan, flera personer ska ha skadats i olyckan.

– 5-7 personer har transporterats med ambulans till sjukhus. Vi jobbar fortfarande på platsen med övriga som inte förts till sjukhus. Dessutom planerar vi bärgningen av bussen, säger Gunnar Hansson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

Vid 08-tiden fick en lastbil motorstopp på E4 i södergående körriktning. Enligt polisen är det mycket begränsad framkomlighet.

 

Olycksdrabbad morgon

Vid 07:30-tiden var det fem aktiva olyckor runt om i Jönköpings län. Polisen hade så fullt upp att det vid den tiden var omöjligt att säga hur många olyckor som skett totalt under morgonen.

– Vi har en hel del olika olyckor på olika ställen. Vi ligger lite efter, vi hinner inte åka på alla, säger polisens pressinformatör i Jönköping, Thomas Agnevik.

Så tillägger han:

– Folk ställer bilen åt sidan och lämnar platsen. 

 

"Det är bilförarna som ställer till det"

Snökaos är ett ord man skulle kunna använda för att beskriva situationen. Det ordet vill däremot inte Agnevik använda eftersom han menar att det friar bilförarna från ansvar.

– Det är bilförarna som ställer till det. De har för hög hastighet och fel däck, menar polisens pressinformatör.

Han understryker att man som bilförare är ytterst ansvarig för hur man kör. Det handlar inte om inställning, utan så är lagen utformad.

– Bilägarna måste anpassa körsättet till väglaget, enligt trafiklagstiftningen. Man kan inte skylla på snön eller halkan, det är viktigt att tänka på. Har det snöat får man sänka farten! Det låter enkelt men är lika svårt varje gång första snön kommer, menar Thomas Agnevik.

 

Enstaka personskador

Den här onsdagsmorgonen tycks det emellertid vara ett begränsat skadeläge. Däremot är det naturligtvis nu man ska ta till sig av polisens rekommendationer.

– Det verkar inte vara så allvarligt i de flesta fallen. Vi har några enstaka med personskador. Det är nog läge att lugna ned sig i trafiken, menar Thomas Agnevik, pressinformatör i Jönköpings län.

 

Vet du mer? Är du på plats?

Via mejl: [email protected]

Telefon: 031-17 20 10/ 031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.