Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En plats i solen på Stortorget i Lund i veckan. Men kallare luft är på väg, åtminstone tillfälligt. Arkivbild.

Trögt för rekordsen vår – ny kyla drar in

Temperaturer på uppemot 20 grader i delar av södra Sverige väcker hopp om att stuva undan vinterjackan för gott. Men trots att våren nu gör framsteg över landet väntas kallare luft återigen dra in i veckan. Våren är den senaste på 100 år, enligt SLU.

- Det har varit över 20 grader i dag i södra Halland, uppemot 20 grader i delar av norra Skåne och delar av Småland, säger Bernt Möller, jourhavande meteorolog på SMHI.

Hittills har den meteorologiska våren kommit till i princip hela Skåne, Blekinge, större delen av Gotland och Öland, längs med Västkusten och en liten del av Västergötland, enligt SMHI.

Men trots att den meteorologiska våren, med en dygnstemperatur på över noll grader sju dygn i sträck, väntas avancera under den kommande veckan går det trögt. Fortfarande kan plusgrader på dagarna avlösas av minusgrader på nätterna, och kallare luft är på väg åtminstone tillfälligt även i södra Sverige, som kan få cirka tio grader kallare än dagens behagliga noteringar.

- Från och med tisdag får vi in en del kallare luft. Vi får inte det allra kallaste, det ligger och pendlar lite fram och tillbaka på sikt som det gjort hela tiden. Men även om det blir bakslag nu kan det stiga igen till nästa helg, några dagar i alla fall, säger Bernt Möller.

Redan på måndag beräknas kallare luft dra in över Norrland, som sedan drar ned över Svealand dagen därpå.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är det cirka 100 år sedan våren var så sen i sitt antåg som i år, rapporterar SVT Nyheter Jönköping. 250 personer inkommer två gånger i veckan med rapporter till SLU om vilka växter som blommar och vilka insekter som kommit fram.