Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trängsel gör båten till flytande stuga

Trängseln utmed den västsvenska kusten gör att många väljer att tillbringa en stor del av sin tid i hemmahamnen. Fritidsbåtar blir flytande sommarstugor.
Sommarens dåliga väder har säkerligen bidragit till att bryggseglarna ser ut att öka i antal.

- Vi har legat still här i Björholmens båthamn större delen av semestern. Även om de så kallade riktiga seglarna har väldigt roligt åt bryggseglare skäms vi inte. Det ligger inte för oss att jaga distans. Kanske har det lite med åldern att göra. Vi tycker att det är helt okej att ligga still, förklarar Gunnar och Christine Hjalmarsson.

De bor i Halmstad men hyr sedan fem år tillbaka en fast plats i Björholmens småbåtshamn på nordvästra spetsen av Tjörn. Tidigare seglade familjen Hjalmarsson från Halmstad till Bohuslän varje sommar. Men nu pendlar de i stället med bil de drygt 20 milen till den nyinköpta motorbåten av märket Vinga 30 med sex kojplatser.

Många båtägare står i kö
Jörgen Rudbäck, som driver Björholmens Marina, berättar att det blir allt vanligare med flytande sommarstugor:
- Det är så jäkla många båtar ute nu så det är svårt att hitta bra naturhamnar som inte är överfulla. Här har gästerna tillgång till all service och kan sedan ge sig ut på dagsturer.

I Björholmens hamn finns det 200 fasta båtplatser plus ett 40-tal gästhamnsplatser. Förutom bastu, badtunna, duschar, tvättmaskiner och toaletter finns där även en restaurang, en liten butik samt lägenheter.

- Det är ett fruktansvärt tryck på båtplatserna. De senaste årens högkonjunktur har gjort att allt fler skaffar sig båt, konstaterar Jörgen Rudbäck.

Familjen Blomquist från Habo är en av de många långväga båtägare som hyr en plats på Björholmen. Jesper med hustru Anna och barnen Ebba och Fabian tillbringar dock inte speciellt mycket tid i hemmahamnen.

- Någon helg händer det väl att vi ligger kvar här. Men vi brukar försöka gå ut och lägga oss i någon naturhamn, berättar Jesper Blomquist som på senare år märkt av den tilltagande trängseln. Inte minst genom att allt fler båtägare byter hamn redan på morgonen för att försäkra sig om en plats.

Även hamnkapten Tomas Alexandersson i Stenungsund kommunägda småbåtshamn märker av det ökade trycket. Över 400 båt-ägare står för närvarande i kö och väntar på att någon av de 500 permanenta platserna ska bli lediga.

Fyller flera syften
Förutom trängseln i natur- och gästhamnar tror han att den ökande skaran av bryggseglare har att göra med att många inte har råd att ha både båt och sommarstuga:
- Helt klart har det blivit allt vanligare att många av dem som hyr båtplats här till stor del ligger still och bara gör kortare utflykter.

Vid en av i bryggorna i Stenungsund har två familjer från småländska Skillingaryd sina båtar förtöjda. De gillar livet mitt i smeten med ett 65 butiker stort köpcenter inom synhåll.
- Förr skämdes man om man var hamnseglare. Men nu är det mer accepterat, enligt Inger Gustavsson.

För kompisarna Marita och Christer Andersson, som har sin båt förtöjd vid sidan av Inger och Jonny Petterssons motorbåt, fyller den flytande sommarstugan flera syften. Paret var tidigare inbitna campare. Men för Marita, som lider av pollenallergi, ställde campinglivet till med stora problem. Ombord klarar hon sig undan besvären.

- Vi mår gott av att bara ligga här. All service finns inom 50 meters räckhåll. Jag har just gjort ett race inne i butikerna där årets sommarrea är i full gång, berättar hon.

Bytet från husvagn till båt har dessutom gett Christer ökade möjligheter att praktisera sitt stora fritidsintresse. Minst en fisketur per dag blir det med den lilla plasteka som ingår i familjen Anderssons flotta.
- I går blev det 28 makrillar, berättar han stolt och plockar fram en nyrökt firre från kylskåpet i den välutrustade båten.

Allt mer utbredd trend
Han trivs som fisken i vattnet med bryggseglandet. Men det är inte alla som är lika förtjusta i det som ser ut bli en allt mer utbredd trend.
- Jag hoppas inte att det blir så. Det fina med båtlivet är ju just rörligheten, säger Stefan Berne som är ordföranden i Västsvenska båtbranschen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.