Kantareller och Karl Johan-svampar i en korg. Arkivbild.
Kantareller och Karl Johan-svampar i en korg. Arkivbild. Bild: Margareta Kubista Gustafsson / TT

Träden livsviktiga för svampar efter brand

ANNONS

Om vi vill att det ska växa svamp efter en skogsbrand är det viktigt att inte hugga ner träden som överlevde. Detta visar ny forskning efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014, rapporterar P4 Västmanland.

Träden visar sig vara betydligt viktigare för svampen än hur allvarligt branden har gått fram.

– När träden dör försvinner mycket av drivkraften till svamparna, säger Björn Lindahl vid Institutionen för mark och miljö vid Sveriges Lantbruksuniversitet, till radion.

Inför studien, som utfördes i Hälleskogsbrännans naturreservat, trodde forskarna att antalet svampar skulle öka efter branden. Men frånvaron av träd visade sig i stället vara förödande. Orsaken tycks vara att mykorrhiza, det underjordiska nätverket av svamptrådar, lever i närmare symbios med trädens rötter än vad man tidigare trott.

ANNONS

– Det tar kanske 15 år för mykorrhizanätverket att återetableras och det kan ta 50–60 år för ett rikt samhälle att återetablera sig, säger Björn Lindahl.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS