Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Tova Mobergs rädsla innan mordet: "Han kommer döda mig"

"Jag tror han kommer döda mig… Det värsta av allt är att jag inte kan berätta för någon". Orden är Tova Mobergs och beskriver den skräck hon kände inför den tidigare pojkvännen. En natt i maj blev mannens hot och Tovas mardrömmar verklighet. 19-år gammal blev hon mördad.
Nu har expojkvännen dömts till fängelse på livstid.

Tova Moberg levde med en ständig skräck inför expojkvännen. I sin dagbok skrev hon om vad han utsatt henne för, vad han hotat med och om rädslan för att ha en dag skulle döda henne:

"Han säger att jag kommer dö. Jag vill inte dö", skrev hon bland annat.

I maj förra året blev hans hot verklighet. I mitten av maj hittades Tova död i en sjö strax utanför Hudiksvall, i närheten av expojkvännens bostad.

LÄS MER: Tova Moberg, 19, ströps och slogs till döds

Dumpade kroppen i en sjö

När expojkvännen, som är i 25-årsåldern, åtalades framgick det att han tagit ett strypgrepp kring hennes hals och av att han med en hammare eller liknande tillhygge ska han ha slagit henne minst 20 gånger i huvudet och mot kroppen. Den döda kroppen placerades i en skottkärra tillsammans med en fälg. Med metalltråd och silvertejp lindades kroppen och fälgen in innan hela skottkärran dumpades i sjön.

Mannen åtalades också för grov kvinnofridskränkning för att vid mängder av tillfällen ha misshandlat och hotat Tova.

– Brotten i den grova kvinnofridskränkningen har sitt ursprung i dagboken som hon själv har skrivit, sa kammaråklagare Christer Sammens i samband med att åtalet väcktes.

Mannen nekar dock till brott.

– Enligt min klient har Tova lämnat gården vid en okänd tidpunkt, han kan inte ange när, och åkt iväg i en bil med främmande personer. Sedan har han minnesluckor under delar av natten får man väl säga, har advokat Bo Karlsson tidigare sagt.

LÄS OCKSÅ: Tovas pappa om sorgen: "Älskade dotter"

Livstids fängelse

På torsdagen dömdes expojkvännen till fängelse på livstid för mordet. Enligt rätten kan man inte dra några andra slutsatser än att det var expojkvännen som dödade Tova och det uppsåtligen.

Tingsrätten skriver också att det inte finns några förmildrande omständigheter, men flera försvårande omständigheter bland annat att "brottet har riktat sig mot en i reell mening närstående på en avlägsen och relativt ödslig plats där hon i praktiken saknat möjlighet att undkomma eller få hjälp. Hon har varit helt skyddslös".

Rätten skriver att det rör sig om ett "besinningslöst och omfattande våld" och att "hanteringen av kroppen påvisar en känslokyla utöver det som vanligen kan ses vid mord". Detta gör att de ger mannen ett livstidsstraff.

Döms inte för kvinnofridskränkning

Rörande den grova kvinnofridskränkningen skriver rätten att Tova varit mycket tydlig och detaljerad i sin dagbok och att hennes egna ord har ett högt bevisvärde. Det finns också stöd i annan bevisning för att en del av det Tova skrivit har inträffat.

Däremot anser inte rätten att det är bevisat att parets förhållande "varit av den karaktären att den i och för sig skulle kunna läggas till grund för rubriceringarna grov kvinnofridskränkning". Därför döms han i stället för var och en av de enskilda gärningarna, däribland misshandel vid sju tillfällen och flera fall av olaga hot. Detta påverkar dock inte straffet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.