I dag väcks åtal mot den 22-årige man som misstänks för att ha mördat 19-åriga Tova Moberg. Mannen har suttit häktad sedan slutet av maj. Arkivbild.
I dag väcks åtal mot den 22-årige man som misstänks för att ha mördat 19-åriga Tova Moberg. Mannen har suttit häktad sedan slutet av maj. Arkivbild.

Tova Moberg dödades med slag mot huvudet

Vid upprepade tillfällen ska den nittonåriga Tova Moberg ha blivit slagen och hotad – bland annat om att hon skulle dränkas. I maj i år hittades hon död i en sjö, mördad med grovt våld. Nu åtalas hennes tidigare pojkvän för mord och grov kvinnofridskränkning.

ANNONS
|

Det var en helg i mitten av maj som nittonåriga Tova Moberg anmäldes försvunnen. Ett intensivt och omfattande sökarbete inleds, som får stor uppmärksamhet. Några dagar senare hittas den unga kvinnan död i en sjö strax utanför Hudiksvall.

Misstankar riktas tidigt efter försvinnandet mot en 22-årig man som kvinnan tidigare haft en relation med. Nu åtalas han vid Hudiksvalls tingsrätt för mord och grov kvinnofridskränkning.

Kränkningar

Enligt åtalet orsakades dödsfallet av minst 20 slag mot huvudet och kroppen med ett verktyg eller liknande. Mannen har också tagit stryptag på henne. Därefter placerades kvinnans kropp i sjön. Mannen ska enligt åtalet även ha sett till att kroppen vid ett senare tillfälle skulle kunna förflyttas ut på djupare vatten, och på så sätt undgå att upptäckas.

ANNONS

Som bevisning finns bland annat blodspår på gårdsplanen där mannen bor, säger åklagaren Christer Sammens vid en presskonferens.

- Och i en tunna finns rester av kläder som vi påstår kommer från honom, kläder som han samma dag och några dagar innan burit på sig, säger Sammens.

Däremot har man inte hittat några spår efter den misstänkte mannen på kvinnans kropp och andra redskap som ska ha använts i samband med mordet.

Mannen nekar

Tova Moberg och 22-åringen hade under flera år haft en relation, och enligt åtalet har han vid upprepade tillfällen kränkt henne i syfte att "allvarligt skada hennes självkänsla" och "framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet".

Mannen ska bland annat ha dunkat hennes huvud i en vägg, begränsat hennes umgänge med kompisar, tagit strypgrepp och dödshotat henne. Han har även vid ett tillfälle talat om att dränka Tova Moberg. 22-åringen hade tidigare under året anmälts för att ha misshandlat henne.

Mannen nekar till mordet.

- Han förnekar all inblandning i Tovas död, han har ingen kännedom om vad som hänt henne, säger 22-åringens advokat Bo Karlsson.

ANNONS

När det gäller kvinnofridskränkningen finns det en berättelse från hans klient med delar som innehåller våld, medan 22-åringen i andra delar menar att inget hänt.

Vid hennes försvinnande anhölls två till män misstänkta för inblandning i fallet. Misstankarna mot dessa är sedan tidigare helt avskrivna.

TT

ANNONS