Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Korridoren var tömd på material för att det inte skulle "finnas några tillhyggen". Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

"Totalt kaos" vid inspektion på Malmöskola

Arbetsmiljöverkets inspektörer möttes av "totalt kaos" vid ett besök på en särskild undervisningsgrupp för elever i Malmö, rapporterar Sydsvenskan. Bland annat tvingades de låsa in sig med personalen i lärarrummet.

Vid flera tillfällen sparkade en elev våldsamt på dörren till lärarrummet, där inspektörerna låst in sig tillsammans med lärarna, och en lärare kom in med en trasig bärbar dator som en elev kastat i väg.

Besöket skedde vid en så kallad särskild undervisningsgrupp för barn som inte bedöms klara vanlig skolgång, med sju elever i låg- och mellanstadieåldern och lika många lärare. I det här fallet rör det sig om barn med social problematik utan impulskontroll, enligt Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö.

Söndersparkade dörrar

Inspektionen gjordes efter att personal larmat om hot och våld.

- Barnen som går där har väldigt stora svårigheter och kan inte gå i en vanlig skola. Det är barn med utåtagerande problematik, säger Malmquist till TT och betonar att det inte rör sig om en traditionell skola.

”Många av dörrarna var söndersparkade. Korridoren som leder genom verksamheten är kal och tömd på allt material för att det inte skall finnas några tillhyggen. I ett av klassrummen rådde totalt kaos eftersom böcker och papper var sönderrivna och kastade i hela klassrummet”, skriver inspektörerna enligt Sydsvenskan.

Färre barn nu

Malmquist känner inte igen bilden att inspektörerna skulle ha sprungit och gömt sig, men medger att det varit stora problem. Sedan inspektionen har man minskat antalet barn till fem.

- Så i dagsläget är det betydligt lugnare, så lugnt som det någonsin är i en grupp som är till för barn med stora problem, säger han.

Nu kräver Arbetsmiljöverket åtgärder från Malmö stad, bland annat möjlighet till snabb hjälp om det uppstår hot och våld. Man kräver också överfallslarm. Malmquist betonar att arbetet påbörjats redan innan rapporten från Arbetsmiljöverket kommit, bland annat med att se till att det finns tillräckligt med personal och stöd från specialister.

- Flera av åtgärderna har vi redan påbörjat, men självklart ska vi se till att leverera det de efterfrågar, säger han till TT.