En längre månförmörkelse än så här kommer inte gå att uppleva under resten av detta århundrade.
En längre månförmörkelse än så här kommer inte gå att uppleva under resten av detta århundrade. Bild: Solum

Total månförmörkelse – århundradets längsta blodmåne

På fredagskvällen kommer man att kunna se århundradets längsta månförmörkelse från hela Sverige. Den blodröda fullmånen kommer dessutom att få sällskap av en ovanligt starkt strålande Mars. Men det gäller att hitta en öppen yta för att kunna se hela skådespelet bra.

ANNONS

En längre månförmörkelse än så här kommer man inte uppleva under resten av detta århundrade, så det kan vara läge att passa på.

– Den är så otroligt lättskådad, i och med att det är fredag kväll mitt på sommaren. Då vill man ju ändå vara ute. Och så sker detta. Det är alltid ett fantastiskt spektakel, men ofta sker det bakom molnen, tidigt på morgonen eller mitt i vintern när det är kallt, säger Robert Cumming som är redaktör på tidningen Populär Astronomi och även arbetar på Onsala rymdobservatorium.

Denna gång kommer månen att passera nästan exakt mitt i jordens kärnskugga och därför kommer månen vara totalförmörkad så länge som mellan klockan 21.30 och 23.14, med den absoluta mittpunkten klockan 22.22.

ANNONS

Sågs som omen

– Det kommer bli vackert då månen blir rödorange eller roströd. Det är därför som det också kallas blodmåne, ett begrepp som astrologerna uppfann på 70-talet. Men inom astronomin kallas det för månförmörkelse, säger Gunnar Sporrong, amatörastronom som föreläser och bloggar om astronomi.

En månförmörkelse innebär trots namnet inte att månen blir mörk. Det borde den logiskt sett ha blivit, då solen, jorden och månen står i rak linje och månen helt hamnar i jordens skugga.

– Men det som skulle ha varit totalt mörker blir inte det, eftersom jordens atmosfär fungerar som en lins och svänger av strålarna från solen som träffar månen och ger en roströd eller brunröd färg, säger Gunnar Sporrong.

Trots att blodmånen idag anses vara ett spektakulärt och uppskattat fenomen, så har det inte alltid varit så. Förr ansågs blodmånen att vara ett dåligt omen, något som bland annat bibeln tar upp där det står att ”Solen skall vändas i mörker och månen i blod innan Herrens dag kommer, den stora och fruktansvärda.”

Bästa platsen i Göteborg

Från Göteborg sett så kommer månen gå upp över horisonten kl 21.30, vilket innebär att månen redan är förmörkad när den dyker upp.

– Den kommer vara lite svårobserverad eftersom det fortfarande är relativt ljust ute. Och normalt sett när det är fullmåne så märker man direkt var den är. Men nu ska man söka efter en mörkbrun blubb på himlen, säger Gunnar Sporrong.

ANNONS

Då den kommer att stå lågt på himlen är det också viktigt att ha fri sikt mot sydost om man vill se blodmånen.

– Att ha en sjö mot sydost kan vara bra, eller att stå på en höjd där du har fri sikt i sydost, säger Sporrong.

Själv kommer han att gå ut och se förmörkelsen med kamera och teleskop i Skara, där det räcker med att gå ut på ett öppet fält. Men han har bott många år i Göteborg, och tipsar om ett ställe där du troligtvis kan se himlafenomenet tydligt.

– Om du exempelvis står ute på Smithska udden och tittar in mot Amundön så borde det vara perfekt siktläge.

Också planeten Mars kommer att synas extra klart under kvällen, då den befinner sig närmare jorden än vad den gjort på 15 år och står i opposition till solen.

– Den kommer att se ut som en ljusstark stjärna med en annan orange-aktig färg. Har man en bättre fältkikare eller teleskop teleskop kommer man också att kunna se Mars skiva. Men Mars kommer upp senare än månen, ungefär kvart i elva. Den bästa tiden för att se månen är 22.22 och vill man se båda två ska man hålla utkik timmen efter det, säger Robert Cumming.

ANNONS

Så ser du blodmånen och Mars bäst

Se till att ha en fri horisont åt sydost - genom att titta ut över hav eller sjö eller att stå på en höjd. Ju mörkare omgivning desto bättre.

Det behövs ingen kikare, men har du en så kan du se fler detaljer. Det är heller inte farligt för ögonen.

Den totala fasen sker mellan 21.30 och 23.14. Men månen kommer att vara partiellt förmörkad redan vid uppgången 21.15 i Malmö (21.30 i Göteborg) och fram till 01.30.

Ju längre söderut du befinner dig desto bättre kan du se fenomenet tack vare den mörkare natthimlen. Förmörkelsen kommer att synas i hela Europa och Afrika och i större delen av Asien och Australien.

Vill du fota - experimentera med olika slutartider. Ljusstyrkan varierar beroende på hur mycket partiklar som finns i jordatmosfären för tillfället.

ANNONS