I nordöstra Götaland och södra Svealand beräknades temperaturen kunna överstiga det svenska värmerekordet om 38,0 grader som uppmätts två gånger, i Ultuna 1933 och i Målilla 1947.
– Om det inte blir tangerat så kan nog rekordet slås, sade SMHI:s vakthavande meteorolog Lisa Frost till TT dagen före.
Men när temperaturmätningarna för dagen summerats kunde man konstatera att 1900-talets rekord står sig.
Som vanligt utmärkte sig värmemetropolen Målilla. Redan under gårdagen klämde orten till med 35,3 grader, en temperatur som var den högsta som uppmätts i Sverige på 30 år.
På torsdagen uppnåddes 37,2 grader – ännu ett nytt svenskt årshögsta och varmast sedan sommaren i Målilla 1947.
Det var varmt på många orter med flera lokala värmerekord, bland annat i Linköping med 36,9 grader. Jönköping, med 35,3 grader, har haft det varmast sedan mätningarna började 1858.
Mer svalka på väg
Temperaturerna var högst i östra Götaland men ända upp i södra Norrland nådde kvicksilvret över 30 grader, i Gävle så mycket som 33,5 grader.
Den mycket varma luftmassan som plågat stora delar av Europa i en dryg vecka hälsade bara på i Sverige tillfälligt och SMHI:s orangea och gula varningar för höga temperaturer gällde bara fram till torsdagskvällen.
Under fredagen sjunker temperaturerna drastiskt och vi kommer de kommande dagarna att få mer ostadigt väder i stora delar av landet.
Torsdagens värmevarningar har på fredagen bytts ut mot gula varningar för skyfallsliknande regn i nordligaste Götaland och sydligaste Svealand.
– Det ser ut att bli en hel del kraftiga åskskurar, säger meteorolog Mattias Lind.
Men först: Tropisk natt
På lördag sjunker temperaturen under 20 grader i stora delar av landet.
– Generellt blir det runt 15 och 20 grader.
Men innan svalkan anländer blir det en het natt i delar av Götaland och Sveland.
– Det kommer säkert bli en tropisk natt på flera ställen. Framför allt i östra Götaland och östra Svealand ser temperaturen ut att hålla över 20 grader, säger Lind.
Brandrisken i skog och mark är fortfarande mycket stor till extremt stor i Götaland, Svealand, sydligaste Norrland och på Gotland.
Fakta: Att tänka på i värmen
I höga temperaturer är det viktigt att få i sig vätska, helst vatten, och hålla kroppen sval för att minska risken för uttorkning. Bär löst sittande kläder som täcker huden och skydda huvudet med en hatt.
Det är bra att hålla sig i skuggan så mycket som möjligt och det kan vara skönt att svalka sig med en dusch, ett bad eller en fuktad handduk. Undvik fysisk ansträngning under dagens varmaste timmar.
Små barn, äldre, gravida, sjuka och personer med funktionsnedsättning är särskilt känsliga för värme. Barn har svårare att känna törst och kan behöva hjälp att få i sig tillräckligt med vätska. Vissa läkemedel kan också påverka kroppens vätskebalans.
Det man bör vara uppmärksam på i värmen är om din puls ökar, om du blir trött, andas snabbare eller får yrsel.
De flesta behöver inte söka vård vid dessa symtom, ofta räcker det att få vatten och svalka för att må bättre. Det gäller även personer som är mer känsliga.
Om du tror att någon fått värmeslag eller är mycket sjuk bör du dock ringa 112.
Källa: 1177 Vårdguiden