Camilla Dellton fixar stylisteleven Julia Wallgrens hår med torrschampo.
Camilla Dellton fixar stylisteleven Julia Wallgrens hår med torrschampo.

Torrschampo - nu är 80-talstrenden inne igen

ANNONS

Att använda talk eller stärkelse i håret mellan schamponeringarna har blivit inne igen. Torrschampo, som hade sina glansdagar på 1980-talet, minns många som ett vitt pulver som skulle gnuggas in i hårbotten. En snabb runda i den stora kosmetikkedjan eller på nätet visar att så inte är fallet längre. Istället har stärkelsen blandats med etanol och flyttat in i en vanlig hårsprayflaska.

Principen är densamma, etanolen dunstar snabbt och kvar i håret är talken som absorberar fettet, likt potatismjöl på en våt fläck.

Camilla Dellton, lärare och frisör på Burgårdens utbildningscentrum i Göteborg, tycker att torrschampo är jättebra för att förkorta morgonrutinerna.

ANNONS

- Det går mycket snabbare att använda torrschampo än att tvätta håret och torka det, säger hon.

På frisörutbildningen används det också mycket som en ren stylingprodukt.

- Den gör hårstråna sträva och det är bra vid uppsättningar, vi behöver inte tupera lika mycket när vi kan använda torrschampo i stället för att få till stadga, säger Camilla Dellton.

Trots att Camilla Dellton sjunger torrschampots lov varnar hon också för att använda det för mycket. Överdriven användning kan göra hårbotten flagig och torr och det kan bli en beläggning i hårbotten som gör att det kan vara svårt att få bort produkten när håret tvättas. Om det blir så rekommenderar hon en inpackning.

Det finns en rad olika torrschampon att välja mellan. Därmed är också prisskillnaderna stora mellan märkena, från cirka 20 kronor till 200 kronor per 100 milliliter.

- Koncentrationen av produkten avgör kvaliteten, tycker jag. Men en del är väldigt pudriga trots ett högt pris. I grund och botten är det samma produkter, men jag tycker att de skiljer sig mycket åt och anser naturligtvis att man ska köpa enligt den rekommendation frisören ger, säger Camilla Dellton.

Ett bra torrschampo ska ge känslan av ett nytvättat fräscht hår. Ett sämre torrschampo lägger sig som en dammig, pudrigt matta över håret. Värst är det för dem med mörkt hår då det kan se grått ut med fel sorts torrschampo.

ANNONS

- Det är därför det finns mörkt torrschampo nu också, säger Camilla Dellton.

- Men tyvärr är det inte tillräckligt kraftig färg för att täcka över utväxt på mörkfärgat hår eller gråa strån, fortsätter hon.

Men vad är det i flaskorna? Egentligen är det väldigt snarlikt förra generationens torrschampo i pulverform som man skulle gnugga ut i håret. Tomas Byström, utredare på enheten för kosmetiska produkter på Läkemedelsverket, har tittat på innehållsförteckningar för torrschampo och han kan inte hitta något konsumenten måste oroa sig för.

- Det är väl bara det att det blir klibbigt och kletigt om man sprutar på för mycket. Men visst finns en risk för att hårbotten torkar ut, men det är inte värre än med andra vanliga schampon, säger Tomas Byström.

Han säger också att det inte är bra att andas in själva sprayångan, eller att få den i ögonen. Färgämnen är tillfälliga och försvinner, han har inga indikationer på att de är farliga så länge som konsumenten använder torrschampot i håret.

Fakta: Torrschampo

Här är läraren och frisören Camilla Delltons bästa tips på hur du använder torrschampo:

1. Borsta igenom det torra håret

2. Spraya torrschampo i hårbotten

ANNONS

3. Gå igenom håret med fingrarna

4. Borsta topparna

Avsluta eventuellt med glanssprej.

Fakta: Innehåll

En flaska torrschampo kan innehålla följande:

Butane, Isobutane, Alcohol Denat., Propane, Solanum Tuberosum (Potato) Starch, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Niacinamide, Calcium Pantothenate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Tocopheryl Acetate, Pyridoxine Hydrochloride, Maltodextrin, Amylodextrin, Silica, Hydrated Silica, Aqua, Cocotrimonium Methosulfate, Parfum.

Fakta: Torrbalsam

Det finns också produkter i handeln under namnet "dry conditioner", det vill säga torrbalsam. Men det är enligt Camilla Dellton inget annat än glansspray. Om håret blir för matt av torrschampo kan man använda glansspray.

ANNONS