Ända in på 1960-talet förbjöds tornedalingar att tala meänkieli i skolan. Nu vill tornedalingarna ha en sanningskommission om statens övergrepp mot minoriteten. Arkivbild.
Ända in på 1960-talet förbjöds tornedalingar att tala meänkieli i skolan. Nu vill tornedalingarna ha en sanningskommission om statens övergrepp mot minoriteten. Arkivbild.

Tornedalingar vill ha statens ursäkt

Staten borde tillsätta en sanningskommission för att utreda de övergrepp som skett mot tornedalingar, kräver företrädare för minoriteten.

ANNONS
|

Det behövs en sanningskommission för att lyfta fram det som skett i historien, menar företrädare för svenska tornedalingar som vill att regeringen tar initiativ i frågan. Svenska tornedalingars riksförbund har lämnat in en begäran om att en förstudie startas till kulturdepartementet.

Förbundets förhoppning är att en större studie eller kommission ska utmynna i en ursäkt från staten.

"Ett sår"

- Vi vill nå ett erkännande för det som skett och nå försoning, så att vi kan gå vidare. Det är ett sår som finns, allt det vi har gått igenom, säger ordförande Bengt Niska.

ANNONS

Niska berättar om vanligt förekommande mätningar av skallar som pågick även efter andra världskrigets slut och om arbetsstugor dit barn hämtades för hela terminer i taget, där de skulle skolas till att bli ordentliga svenska medborgare enligt den nationalistiska anda som då rådde. Sedan slutet av 1800-talet och ända in på 1960-talet var det förbjudet att tala meänkieli i skolan och barn som använde språket bestraffades.

- Jag är född 1952 och har gått igenom den skolan. Många av oss kunde bara ett språk och det var inte svenska. Det som hänt oss är väldigt lite känt. Man talar bara om rasbiologi gentemot samer. Men så var det inte, säger Bengt Niska.

Skambelagd historia

Niska nämner en rad kända politiker, även tidigare statsråd, med ursprung i Tornedalen, som varken talat om sitt ursprung eller drivit politiska frågor knutna till minoriteten.

- Ingen har velat lyfta den här frågan. Det har varit belagt med skam. Det är klart att människor som blivit straffade för sitt språk inte lyfter fram det. Och många har inte lärt sina barn språket.

ANNONS

Fakta: Tornedalingar

Tornedalingar bor på svenska sidan av Torne älv samt Muonio- och Könkämäälvarna, det vill säga i Haparanda, Övertorneå och Pajala kommuner samt i delar av Kiruna och Gällivare kommuner.

Pajala kommun har de senaste 50 åren halverat sin befolkning på grund av utflyttning. Det innebär att tornedalingar numera återfinns i hela Sverige.

Språket meänkieli, tidigare benämnd tornedalsfinska, erkändes som officiellt nationellt minoritetsspråk i Sverige år 2000.

Språkhistoriskt tillhör meänkieli den östersjöfinska grenen av de finsk-ugriska språken. Det finns tre varianter av språket: Kiruna-, Gällivare- och Tornedalsälvsvarianten.

Källa: Nationalencyklopedien

ANNONS