Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Torg helt avspärrat efter bomblarm i Malmö

Ett torg i centrala Malmö Malmö spärrades av efter att ett misstänkt föremål påträffats. Nationella bombskyddet tog sig dit för en undersökning.

Nationella bombskyddet tog sig under tisdagskvällen till Nobeltorget i Malmö för att undersöka ett misstänkt föremål. Föremålet påträffades av polispatrull som tidigare på tisdagskvällen sökte en misstänkt rånare i området.

- Jag kan i nuläget inte svara på exakt vad som fick patrullen att reagera på föremålet. I nuläget ligger vårt fokus på att säkra området i väntan på Nationella bombskyddet, säger Calle Persson, presstalesman vid polisen i Skåne.

Stor insats mitt centrum

Polis har spärrat av hela Nobeltorget i centrala Malmö. Calle Persson menar att även omkringliggande gator kan påverkas av avspärrningen. Vid 19-tiden var runt fem polispatruller på plats vid torget.

Vid 21-tiden berättar polisen att Nationella bombskyddet är på platsen.

- Nu ska de undersöka den låda som påträffats och försöka utläsa vad det är för någonting, säger Calle Persson.

Hur länge räknar ni med att det kommer att vara avspärrat?

- Det beror på vad de ser på röntgenbilderna från roboten. Om de bedömer att det är något farligt så kan det ta tid.

Vid 21.15 rapporterar vittnen på platsen att avspärrningarna utökats till att även omfatta närliggande bostadshus.

- Det är rutin att utöka avspärrningarna under bombgruppens undersökning eftersom det är störst risk för att det smäller just då om det skulle vara något explosivt, förklarar Calle Persson.

Strax därefter meddelar polisen att bombteknikernas undersökningar av föremålet visar att det inte är farligt.

- Det var en låda, och jag vet inte vad den innehöll, men farligt var det i alla fall inte. Nu har den tagits i beslag för en teknisk undersökning som kan säkra spår efter gärningsmannen.

En anmälan om olaga hot mot grupp kommer att upprättas. Vid 21.30-tiden var avspärrningarna på platsen hävda och polisens patruller kunde lämna platsen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.