Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åsa Westlund (S). Arkivbild.

Topposter i riksdagsutskott får namn

Åsa Westlund (S) föreslås få uppdraget att leda riksdagens EU-nämnd, Elisabeth Svantesson (M) finansutskottet, Kristina Yngwe (C) miljö- och jordbruksutskottet och Acko Ankarberg Johansson (KD) socialutskottet.

Det är fyra av de namn som partierna föreslagit och som väntas få riksdagsutskottens stöd när ordförandeposterna ska klubbas i veckan som kommer. Stödet betraktas som säkrat när utskotten ska rösta om namnförslagen eftersom de följer på en uppgörelse mellan Alliansen och S, V och MP om vilka partier som ska sitta på de ledande positionerna i utskotten.

Sverigedemokraterna har, enligt uppgörelsen, inte några poster som ordförande eller vice ordförande.

Tidigare minister

Förra infrastrukturministern Anna Johansson (S) föreslås leda arbetsmarknadsutskottet. Matilda Ernkrans (S) är tänkt för utbildningsutskottet, Fredrik Lundh Sammeli (S) justitieutskottet, Niklas Karlsson (S) försvarsutskottet och Hans Ekström (S) konstitutionsutskottet, KU.

Moderaten Lars Hjälmered ska fungera som ordförande i näringsutskottet, Johan Forssell (M) i socialförsäkringsutskottet och Hans Wallmark (M) i utrikesutskottet.

Christer Nylander (L) föreslås som ordförande i kulturutskottet, Jens Holm (V) som ordförande i trafikutskottet och Emma Hult (MP) som ordförande i civilutskottet.

Kan skifta

Beroende på vilka partier som kommer att ingå i nästa regering kan ordförandeposterna i EU-nämnden, finansutskottet och utrikesutskottet skifta partifärg eftersom de av hävd brukar innehas av regeringspartier. För KU och försvarsutskottet gäller det omvända, de innehas normalt av oppositionen.

De rödgröna har 8 av 15 ordförandeposter och Alliansens partier har 7.