Bilder från polisens förundersökning gällande mordet på en 19-årig man i Norsborg i april 2022.
Bilder från polisens förundersökning gällande mordet på en 19-årig man i Norsborg i april 2022. Bild: Polisen/TT

Tonåring sköts ihjäl med tio skott – tre döms

I april 2022 sköts en 19-årig man till döds på en innergård i Norsborg, strax söder om Stockholm. Nu döms två unga män och en 16-årig pojke för mordet, meddelar Södertörns tingsrätt.

ANNONS

De två männen, 22 och 20 år gamla, döms till livstids fängelse. 16-åringen, som var 15 vid tiden för mordet, döms till sluten ungdomsvård i 2 år och 7 månader.

Enligt tingsrätten är det fastställt att 20-åringen och 16-åringen höll i vapnen och att 22-åringen agerade chaufför.

"Utredningen har klart visat att 15-åringen har varit en av de två skyttar som hänsynslöst sköt ihjäl målsäganden mitt i ett tätbebyggt område", säger chefsrådman Kian Amraée i ett pressmeddelande.

Flera döms

De livstidsdömda männen döms även för människorov, grov våldtäkt, övergrepp i rättssak och misshandel i samband med en händelse 2021.

Fyra andra män mellan 16 och 31 år döms för medhjälp till människorov, grovt vapenbrott, grovt skyddande av brottsling, narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

ANNONS

Påföljden blir fängelse i mellan 8 månader och 7 år och 10 månader. 16-åringen döms till ungdomsövervakning i 6 månader. En person frikänns från ett åtal om medhjälp till människorov.

Tio skott

Mordet inträffade den 5 april 2022. Enligt åtalet ska 16-åringen och 20-åringen med varsitt vapen ha skjutit offret, en 19-årig man, med tio skott i huvudet och överkroppen. De lämnade därefter platsen i en bil som kördes av 22-åringen.

Efter mordet påträffades den övergivna flyktbilen på en golfbana norr om Södertälje. I närheten av bilen hittades en påse som innehöll fleecetröjor med tändsatspartiklar och dna från de misstänkta skyttarna.

Den dödade 19-åringen, som precis hade lämnat en föreningslokal när han jagades ifatt och sköts ihjäl av de två maskerade skyttarna, var enligt flera medier tidigare ostraffad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS