Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En i dag 18-årig man åtalas för mord och mordförsök i Helsingborg. Själv hävdar han att han agerade i nödvärn. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tonåring åtalad för knivmord i Helsingborg

En 18-årig man åtalas för knivmord och mordförsök utanför en föreningslokal i Helsingborg i januari 2018. Enligt åklagaren inleddes bråket med ett angrepp mot lokalen där ungdomar samlats till fest.

- Plötsligt knackar det på dörren och sedan tränger sig ett antal maskerade personer in. De är enligt uppgift beväpnade med diverse tillhyggen – pinnar, basebollträn och någon pistol, som man dessutom blindavfyrar – och angriparna släcker ljuset så att det blir svårt att se, plus att de sprutar tårgasspray, berättar kammaråklagare Magnus Larsson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den nu åtalade 18-åringen var en av de elva ungdomar som befann sig inne i lokalen. Enligt hans berättelse blev han sedan både slagen och knivskuren utanför lokalen och då använde han sin kniv mot två personer, varav en sedan dog av sina skador.

Själv hävdar han att han agerade i nödvärn, men nu åtalas han alltså för mord och mordförsök.

Han är sedan tidigare dömd till sluten ungdomsvård efter ett annat knivdåd.

Åklagaren vill inte uttala sig om bakgrunden till bråket den 20 januari förra året. Fyra personer som enligt åklagaren var med och gick till angrepp mot festdeltagarna åtalas för grovt olaga hot. Två personer åtalas för misshandel av den mordåtalade 18-åringen.