Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tolv anhållna efter HA-tillslag

Tolv personer satt på torsdagen anhållna efter polisens tillslag mot Hells Angels klubbhus i Gunnilse i Göteborg. – Det är i stort sett samtliga medlemmar i den HA-avdelningen, säger Sven Alhbin, biträdande chef för länskriminalpolisen.

Det var i samband med ett föreningsmöte i klubblokalen som polisen gjorde sitt razzia på onsdagskvällen.

– Vi gjorde det för att vi ville frihetsberöva ett antal personer som är misstänkta i tidigare förundersökningar, säger Sven Alhbin.

Misstankarna mot de gripna gäller misshandel, rån och grova vapenbrott. När brotten är begångna vill Sven Alhbin inte berätta.

Även en man i Helsingborgs greps på onsdagskvällen. Han släpptes dock senare.

Vid tillslaget mot klubblokalen beslagtog polisen ett antal automatvapen och gjorde flera mindre beslag av narkotika.

Kronofogden på plats

Vid tillslaget deltog också personal från Kronofogdemyndigheten och andra myndigheter.

– Kronofogden betalningssäkrade för ett antal utstående fordringar. De beslagtog bland annat tre bilar, två motorcyklar, guld och kontanter, säger Alhbin.

Onsdagskvällens aktion mot Hells Angels klubbhus var planerad sedan länge och byggde på spaning och brottsutredningar. Den inleddes vid 18-tiden och fortsatte sedan hela kvällen. Den tekniska undersökningen och genomletandet av byggnaderna tog sedan vid.

Samtidigt med räden i Gunnilse gjorde polisen tillslag mot Hells Angels lokaler i Gammelstad i Luleå och Red Devils i stadsdelen Teg i Umeå. Där gäller misstankarna i första hand narkotikabrott.

Klas Friberg, biträdande länspolismästare i Västra Götaland, förnekar dock att det fanns en samordning mellan tillslagen.

– De där uppe gjorde nog sina tillslag mot bakgrund av vårt. Och vi kände till att de skulle slå till, säger Klas Friberg.

Nationell satsning

Aktionen var del av den nationella satsningen mot grov organiserad brottslighet och polisen i Västra Götaland hade förstärkts med personal från Rikskriminalen. I aktionen mot gården användes även polishelikopter.

– Den är ett led i vårt arbete att försvara och förstöra för grovt kriminella organisationer, säger Klas Friberg.

Rikskriminalpolisen väljer en tyst hållning:

– Vi har överblick över vad som händer men kommenterar det inte över huvud taget, säger Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalpolisen.

Vid onsdagens aktion i Gunnilse frihetsberövades sammanlagt 21 män. Nio av dem släpptes dock under torsdagen.

– Samtliga de som nu är anhållna är medlemmar i Hells Angels eller så kallade prospects, säger Sven Alhbin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.