Ljus, blommor och minnessaker vid minnesplatsen på torget i Tollarp dagen efter de att en 20-årig kvinna hittades mördad i Vramsån. Nu döms en 22-årig man till 14 års fängelse för mordet. Arkivbild.
Ljus, blommor och minnessaker vid minnesplatsen på torget i Tollarp dagen efter de att en 20-årig kvinna hittades mördad i Vramsån. Nu döms en 22-årig man till 14 års fängelse för mordet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Tollarpsfallet: Barndomsvännen döms för mord

Teknisk bevisning saknas, men tingsrätten anser att det är bevisat att 22-åringen dödade sin 20-åriga barndomsvän. Mannen döms till 14 års fängelse för mord på kvinnan, som hittades död i en å i skånska Tollarp.

ANNONS

Den 20-åriga kvinnan hade varit försvunnen i elva dagar när hon i början av december 2019 hittades mördad i Vramsån, som löper genom det lilla skånska samhället Tollarp. Misstankarna riktades tidigt mot en 22-årig barndomsvän och nu döms han av Kristianstads tingsrätt till 14 års fängelse för mord.

– Jag är nöjd med domen eftersom tingsrätten har dömt i enlighet med mina yrkanden, säger åklagaren Kristina Amilon.

Får straffrabatt

Eftersom mannen var under 21 år när brottet begicks kan inte rätten döma ut ett strängare straff.

– Det här var i enlighet med vad jag yrkade, säger Amilon.

Den 22-årige mannen har hela tiden nekat till brott och försvarsadvokaten Melka Kjellberg är inte nöjd med domen.

ANNONS

– Tingsrätten har gått helt på åklagarens linje och vi kommer att överklaga domen, säger Kjellberg.

Mordet ska ha begåtts vid lunchtid den 22 november 2019 och i närheten av brottsplatsen har man hittat exempelvis en gymnastikpåse och en jacka, två föremål som tros tillhöra 22-åringen. I jackan hittades även en kökskniv, som saknas från offrets hem.

– Dessutom har det kommit fram att mannen befann sig mycket nära den här platsen kort tid efter mordet och då var han dessutom anmärkningsvärt blöt, vilket vi tycker har haft betydelse eftersom kvinnan hittades död i Vramsån, säger rådmannen Petter Anefur.

Kökskniv som mordvapen?

TT: Tror ni att det är kniven som är mordvapnet?

– Det är väl inte alldeles klarlagt att det är på det sättet, men vi anser väl att det mycket väl kan vara det, säger Anefur.

Något dna eller blod har dock inte kunnat hittas på kniven eller jackan. Föremålen hittades först 17 dagar efter tidpunkten för mordet och låg då i en vattenpöl, vilket antas vara en förklaring till avsaknaden av exempelvis dna.

– Vi har ju inte i något fall teknisk bevisning i form av dna eller blod. Det är något vi har vägt in i att det saknas, men vi har ändå hamnat i den här slutsatsen (att han är skyldig), säger Anefur.

ANNONS

Framför allt framhåller rådmannen att kvinnans peruk – som hon enligt en videofilm hade på sig klockan 11.22 på morddagen – har hittats i 22-åringens rum.

Peruken var fortfarande våt när den hittades och i peruken fanns det växtdelar, som mycket väl kan komma från Vramsån, enligt domen.

Köpte peruken

Själv hävdar 22-åringen att han har köpt peruken av kvinnan vid ett tidigare tillfälle.

– Han har själv hamnat i Vramsån och sedan torkat av sig med en handduk, som har hamnat i påsen där peruken låg, säger Melka Kjellberg när hon förklarar varför det fanns växtdelar på peruken.

Försvaret ifrågasätter exempelvis även man har identifierat rätt mordplats.

– Varför har man inte hittat något blod från min klient eller från offret på den platsen? säger Melka Kjellberg.

Åklagaren anser dock att utredningen är "robust".

– Det är en indiciekedja som tingsrätten uppenbarligen har värderat på samma sätt som jag har gjort, säger åklagaren Kristina Amilon.

Daniel Kihlström/TT

Fakta: Detta har hänt

Den 22 november 2019 gjordes den senast kända observationen av den 20-åriga kvinnan från Tollarp.

Många frivilliga var involverade i sökandet efter kvinnan och elva dagar efter hennes försvinnande hittades hon död i Vramsån, som rinner genom det skånska samhället.

En 22-årig barndomsvän anhölls kort efter att kroppen hittats och nu döms mannen av Kristianstads tingsrätt till 14 års fängelse för mord. Gärningen motsvarar 16 års fängelse, men eftersom mannen var under 21 år vid tillfället får han ett lägre straff.

22-åringen ska även betala ett skadestånd på sammanlagt 180 000 kronor till kvinnans anhöriga.

En enig rätt skriver i sin dom att offret har utsatts för "upprepat och kraftigt våld och måste ha lidit svårt och ha haft dödsångest".

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att 22-åringen inte var allvarligt psykiskt störd, varken då mordet skedde eller under själva undersökningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS