Tog sonens sömnmedel - fick kicken

ANNONS
|

Den 50-årige mannen har eget boende i Borås och stöd av assistenter dygnet runt. Han har Downs syndrom och klarar sig inte ensam. I somras blev han kund hos ett företag, som då samtidigt anställde hans mamma som personlig assistent.

Men mamman ska ha misskött uppdraget allvarligt. Under hösten ska hon bland annat själv ha tagit sonens sömnmedicin under ett arbetspass, för att sedan ha lagt sig att sova.

– Det var ju ett allvarligt fel givetvis, säger Anders Leifstedt, verksamhetschef på företaget.

Av Socialstyrelsens beslut framgår också att kvinnan "orsakat allvarliga missförhållanden" genom att ge felaktig medicinering till sonen. Det handlar om lugnande och smärtstillande medicin. Dessutom motarbetade hon övriga assistenters arbete och kränkte sonen. Mannen lämnade knappt sin säng, som var omgiven av grindar.

ANNONS

Företaget avskedade kvinnan i januari och har också polisanmält henne. Efter det bodde mannen i tillfälligt boende ett tag, men det fungerade dåligt och han flyttade hem igen. Han kände sig ändå tryggast hemma i sin säng, trots mammans övergrepp.

– Det blev inte bättre för den här mannen trots att vi har polisanmält kvinnan, så då valde vi att avsluta det här. Vi kan inte ha hand om det här och veta att en man far så illa, säger Lena Kornerud, uppdragschef.

Företaget hade också problem att rekrytera personal som ville arbeta med mannen i hans och mammans bostad.

Kvinnan var tidigare även god man för sin son, men detta upphörde 1 januari i år efter att överförmyndarnämnden "ansett henne som olämplig för uppdraget".

Socialstyrelsen bedömer att missförhållandet har utretts tillräckligt och avslutar därför ärendet.

ANNONS