Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Baudin föreslås bli ny partisekreterare för S

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, föreslås till ny partisekreterare för Socialdemokraterna.
– Det här kommer bli en stentuff match, men vi ska vinna valet, säger han.
Han säger att partiet behöver bli tydligare i politiken de driver och att det här är en chans att få mer fokus på välfärden i politiken.

Socialdemokraternas valberedning föreslår Kommunals ordförande Tobias Baudin som ny partisekreterare för Socialdemokraterna, meddelade valberedningen på en pressträff på tisdagen.

Det betyder att han ser ut att få en mycket central roll i partiet.

– Jag drivs av viljan att förändra, men också att förbättra, säger han om varför han tackat ja till nomineringen.

Han säger att han under hela sitt liv sett orättvisor, att han sett det själv hos sin egen mamma som slitit för att försörja barnen och hos medlemmarna i Kommunal.

– Jag kommer aldrig sluta kämpa för ett rättvisare samhälle, och jag vill så gärna vara en röst åt vår socialdemokratiska politik. Det handlar framförallt om en välfärd för alla, en sjukvård som frågar efter behoven, inte om ditt försäkringsnummer, säger han.

Han säger att han vill göra allt han kan för att S ska flytta fram sina positioner, och att S ska bli ett starkare folkrörelseparti, och att han ska göra allt för att partiet ska bli tydligare.

– Vi ska vara aktiva, vi ska vara synliga i människors vardag. Vi ska folkbilda och opinionsbilda, och vi ska bli fler, säger Tobias Baudin.

– Det här kommer bli en stentuff match, men vi ska vinna valet, säger han.

Tung facklig bakgrund

Efter att valberedningen tidigare nominerat Magdalena Andersson som ny partiordförande, talar det mesta för att Andersson och Baudin blir partiets nya parhästar.

Tobias Baudin säger att det faktum att Magdalena Andersson föreslås ta över som partiordförande har haft stor betydelse när han själv valde att tacka ja och att han redan nu känner en nytändning i partiet.

– Det kommer bli åka av, jag är väldigt positiv.

Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning, presenterar valberedningens förslag på Kommunals ordförande Tobias Baudin till ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Bild: Christine Olsson/TT
Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning, presenterar valberedningens förslag på Kommunals ordförande Tobias Baudin till ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Bild: Christine Olsson/TT

Elvy Söderström, sammankallande för Socialdemokraternas valberedning, säger att Tobias Baudin är en person som har ett starkt politiskt engagemang, och en enorm erfarenhet av fackligt arbete.

– Tobias är en driven, engagerad ledare med en förmåga att få med sig många andra i arbetet, säger Elvy Söderström, sammankallande för Socialdemokraternas valberedning.

Han har varit ordförande i LO:s största medlemsförbund Kommunal sedan 2016. Han har också varit vice ordförande för LO.

LÄS MER: Nooshi Dadgostar är på jakt efter S-väljarna på Volvo

Det var i början av september som den nuvarande partisekreteraren Lena Rådström Baastad meddelade att hon avgår vid partikongressen i Göteborg november och det betyder att partiet då både ska välja en ny ordförande och en ny partisekreterare.

”Helt rätt person på rätt plats”

Efter förslaget kommer reaktioner från flera håll. ”Ett mycket bra förslag” skriver S-kvinnor på Facebook och fortsätter:

”Vi vet att han har ett gediget engagemang för inte minst arbetarrörelsens kvinnor, därför är vi övertygade att Tobias Baudin är rätt person för uppdraget.”

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson är positiv:

– I en tid då partipolitiken blir allt mer professionaliserad behövs det fler personer som förstår vanliga arbetares vardag. Tobias Baudin, med sin bakgrund som maskinist och med en lång erfarenhet av fackligt arbete, är helt rätt person på rätt plats till uppdraget som partisekreterare, säger hon i ett pressmeddelande.

Även arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S), som liksom Baudin är från Norrbotten, grattar:

”Så roligt! Det kan ju knappast bli bättre!” skriver hon på sin Facebook.

Även ungdomsförbundet SSU är positiva. De menar att Baudin skulle komplettera Andersson väl.

– SSU tog tidigt ställning för Magdalena Andersson som partiordförande, Tobias Baudin skulle komplettera Magdalena väldigt väl. Han får ett stort och viktigt uppdrag som han har helt rätt erfarenheter för att klara av.

– Att Tobias kommer direkt från ett fackligt engagemang hoppas jag kommer att märkas. Vi behöver stärka vår facklig-politiska samverkan mellan LO-förbunden och partiet. När fler vanligt folk engagerar sig politiskt så blir politiken bättre. Men då måste också partiet engagera sig för att vanligt folk ska vilja vara en del av politiken. Det blir ett viktigt uppdrag för Tobias, säger Diyar Cicek, SSU:s förbundssekreterare i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.