Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En liga tros ligga bakom flera tobaksrån i södra Norrland. Arkivbild.

Tobaksliga bryter sig in genom taket

Natten mot tisdagen tog sig tjuvar in genom taket till en Ica-butik i Ytterhogdal och lämnade med en större mängd tobak. Polisen tror att en liga ligger bakom flera utstuderade butiksrån i södra Norrland.

Rånarna har placerat papperslappar framför butikens rörelsedetektorer på dagtid – sågat sönder taket nattetid och sedan lugnt och metodiskt kunnat länsa tobaksförrådet utan att larmet gått i gång. Inbrottet i Ytterhogdal var det tredje av sitt slag i området på kort tid.

- Det krävs lite föreberedelser för att göra något sådant här. Man åker inte runt på vinst och förlust utan man vet att man kommer få med sig saker, säger Per Thelin, förundersökningsledare i polisområde Jämtland.

De senaste veckorna har liknande händelser skett i Strömsund och i Fränsta. Troligtvis är det samma liga som ligger bakom, enligt polisen.

- Men i Strömsund upptäckte personalen pappersbitarna som hade placerats framför rörelsedetektorer, så där gjordes bara förberedelserna, säger Per Thelin.

Han rekommenderar butikerna att gå runt och titta så att inga detektorer är förtäckta innan stängning. Efter rånet i Ytterhogdal har polisen säkrat en del bevisning och de tror sig vara ligan på spåret.