Tjuvarnas nya knep – bilar borta på sekunder

Tjuvarna bryter upp villadörren, tar bilnycklarna i hallen och sticker i den nyknyckta bilen. Den nya typen av inbrott är över på bara ett par sekunder – tjuvarna räknar med att bilnycklar och andra värdesaker ligger precis bakom ytterdörren.

ANNONS
|

Nu uppmanar polisen allmänheten att inte förvara värdesaker precis innanför ytterdörren. De senaste månaderna har flera bilar stulits på ett liknade sätt i Stockholmsområdet men polisen har också märkt av trenden i resten av landet.

- Det här tillvägagångssättet har inte jag varit bekant med tidigare. Man bryter upp en dörr eller slår ut en ruta och struntar i att man eventuellt väcker de som finns därinne. Man räknar med att få med sig det man är ute efter, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

ANNONS

- Förra veckan hade vi ett fall där man till och med ratade plånboken som låg bredvid bilnycklarna, fortsätter han.

Tjuvarna siktar in sig på exklusivare bilar – främst sportbilar och stadsjeepar. Vad de sedan används till är oklart men det är möjligt att de används som flyktfordon vid andra brott eller att tjuvarna försöker köra ut bilar ur Sverige.

TT

Fakta: Så stoppar du tjuven

Se till att alla ytterdörrar har godkända lås. Även fönster som kan nås från markplan bör ha lås.

Byt lås när du flyttar in och ha helst dörren låst även när du är hemma. Tjuvarna kan känna på dörren och sikta på att komma åt värdesaker precis innanför.

Förvara inte värdesaker, nycklar, eller datorer synliga från fönstren eller precis innanför ytterdörren.

Källa: Folksam

ANNONS