Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tjuvar länsade hemmen på julafton

När familjen är borta och firar jul slår inbrottstjuvarna till. Det hände i hela landet på julafton, men södra Sverige tycks speciellt utsatt. Skånepolisen fick in 28 anmälningar om inbrott.

-Det är ändå inte exceptionellt många. Förra julafton var det 24, säger Marie Persson, informatör på Skånepolisens ledningscentral.

Men anmälningarna kommer inte bara från Skåne. I Oskarström norr om Halmstad slog tjuven eller tjuvarna till mot tre villor, i Fagersta i Västmanland fick två lägenheter påhälsning. Även i Kalmar, Partille, Lessebo och Söderhamn var tjuvar igång.

Anmälningarna är likartade: Någon tar sig in och försvinner sedan med till exempel smycken, kontanter, datorer eller julklappspaket.

Nedsläckt villa lockar

P-O Jansson, vakthavande befäl för Kronobergs och Kalmar län, räknar in ett tiotal anmälda inbrott under juldygnet.

-Det är mest i villor, men vi har även ett par inbrott i lägenhet. Altandörrar är nog det vanligaste stället att gå in, säger Jansson.

Ett av hans råd är att inte släcka överallt när man ger sig iväg.

-En helt nedsläckt villa kan vara lockade för en tjuv.

På en ort i Göteborgstrakten såg en person hur tjuvarna lämnade hans bostad på julaftonskvällen. Han följde efter och såg dem gå in i en lägenhet. Polis tillkallades, stöldgods hittades i lägenheten och fyra personer togs till förhör, misstänkta för grov stöld.

Tjuven skyr grannar

Polisen i Stockholms län tog emot 13 anmälningar om villainbrott och fem om lägenhetsinbrott mellan klockan 12 på julaftonen och klockan 05 på juldagsmorgonen. Från Västerbotten rapporteras två bostadsinbrott i Umeå och ett i Östersund.

Häromåret lät Stockholmspolisen fråga ut 20 inbrottstjuvar om hur de resonerar. Av svaren framgår att storhelger och "speciellt julafton" anses mest lämpade för inbrott eftersom många då lämnat sin bostad. Hundar, larm, poliser och grannar i samverkan ville tjuvarna helst slippa.