Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Foto: TT

Titta ut ikväll - häftiga stjärnfall väntas

Det sker då och då och kanske har du redan sett en av naturens häftigaste shower. Men meteorregn kan man aldrig få nog av. Under fredagskvällen och natten till lördagen kan man i stora delar av Sverige se mängder av glittrande stjärnfall då den relativt okända Eta Aquariderna når sin kulmen.

När vi går mot ljusare tider ökar även chanserna att få se och vara med om olika rymdfenomen. Vissa planeter blir synliga och möjligheterna att se meteorskurar ökar. Under fredagskvällen kommer en meteorskur att gästa oss och kommer att kunna ses från Sverige, rapporterar SpaceWeather.

Det är den så kallade meteorskuren Eta Aquariderna som når sin kulmen den femte maj. Eta Aquariderna är en av två meteorskurar som har sitt ursprung i kometen Halley.

Den slänger stoft och småsten omkring sig när den flyger genom universum. Det är när resterna av småstenen och stoftet träffar jordens atmosfär i 66 kilometer i sekunden, och brinner upp som det blir stjärnfall, vilket ses i himlen som glittrande stjärnor som faller. 

Goda chanser att se stjärnfallen

Vädret väntas under kvällen och natten bli klart i stora delar av Sverige - vilket ökar chanserna till att se stjärnfallen. Men eftersom meteorskuren har sitt ursprung i stjärnbilden Vattumannen, som inte kommer särskilt högt upp över horisonten, kan man inte förvänta sig mer än tio stjärnfall i timmen som mest.

I Sverige väntas meteorskuren kunna ses efter midnatt. För mer information om exakt tid och exakt vart man ska titta, kan man klicka här. Men det viktiga är att ta dig ut och hitta en skådeplats som är mörk och så långt som möjligt från ljus. Då ökar chanserna att se den häftiga showen. Ha även koll på att inte ha träd eller liknande i vägen för att få så mycket fri himmel som möjligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.