Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Titanskruv får protesen på plats

Medicinteknik: Brånemark och titanskruvar - historien upprepar sig. Nu med nästa generation Brånemark och skruvar till ben- och armproteser.
Rickard Brånemark är i första hand inte
företagare och de nya titanskruvarna kommer inte att hamna i ett kommersiellt bolag under annans flagga. Historien om tandimplantaten och pappa Per-Ingvars samröre med Nobel Biocare ska inte upprepas.
Hade Rickard Brånemark varit kvinna och sjuksköterska i stället för man och läkare hade i värsta fall epitetet Florence Nightingale smugit sig in i beskrivningen. Berättas kan i stället hur läkaren Brånemark, trots kostym och slips, är betydligt mer framträdande än företagaren - patientens bästa ska väga tyngst i balansakten mellan ekonomi och etik:
- Man måste vara en etisk entreprenör inom medicinbranschen, om pengar är det viktigaste ska man göra något annat.
Rickard Brånemark har kvar tjänsten på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, där han verkar som ortoped en del av sin arbetstid. Parallellt är det vd-skapet i, och ägandet av, företagen Integrum och Brånemark
Integration som gäller. Men allt hänger ihop.
- På SU ägnar jag mig uteslutande åt amputerade patienter, men eftersom det är min produkt som sjukhuset köper får andra ta besluten om vilka patienter som är aktuella för behandlingen.
Tidigare har de som är arm- eller benamputerade varit hänvisade till hylsproteser som träs på stumpen. Men metoden har avigsidor som Rickard Brånemark och hans medarbetare på Sahlgrenska vill förbättra.
Kortfattat kan protestekniken bäst beskrivas som en metod där en protes skruvas fast i en titanskruv, inopererad i armen eller benet. Skillnaden mellan metoderna är att likna vid att ha löständer kontra tandimplantat.
Än så länge är Rickard Brånemark den som kan operationsmetoden allra bäst, när det blir aktuellt med operationer i utlandet far mentor Brånemark iväg.
- Det krävs ett antal operationer för att kunna metoden bra. Jag tillåter mig att vara den som avgör när en läkare kan klara den på egen hand.
Brånemarkimplantaten är en del i den stora medicintekniska utvecklingen som pågår. Mönstret är detsamma för de flesta aktörerna, lönsamheten är på sikt.
Rickard Brånemark har förvisso sökt finansiärer men kommit fram till att riskkapital är för kortsiktigt för att fungera för svåra medicinska projekt.
- Det krävs långsiktighet och att se bortom de ekonomiska värdena, så såg riskkapitalet inte ut för ett tag sedan men det kanske har förändrats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.