Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/49

Tiotusentals minns offren på Sergels torg

Tiotusentals personer har kommit till Sergels torg för att hedra offren efter det misstänkta terrordådet. Trots att man inte lyckades söka ett regelrätt tillstånd för evenemanget menar man på Stockholms stad att man kommer se mellan fingrarna, i kärlekens tecken. – Hur tar vi oss vidare? Precis, exakt så här! Med kärlek!, sa Sarah Dawn Finer innan hon började sjunga låten Moving on.

Under söndagsförmiddagen pågick ett intensivt logistiskt arbete alldeles intill Åhlénsentrén där den misstänkta terrorattacken fick sitt slut. Anledningen var att människor strömmade till platsen under hela lördagen för att lämna blommor, nallar, ljus och annat för att hedra offren. Den stora uppslutningen ledde till ett något oväntat problem för Stockholms stad, nämligen att stängslen som skyddade byggarbetsplatsen vid Åhléns höll på kollapsa.

– Igår upptäckte vi att staketet inte pallade tyngden eftersom det var så ofantligt många blommor. Saken är att det måste stå där för att säkra arbetsplatsen, säger Ninni Taberman, gatudriftsingenjör vid Stockholms stad.

Dessutom hade kommunen redan fått frågan om att skapa en minnesplats där folk skulle kunna samlas för att hedra offren. Därmed sporrades man att hitta en lösning på bägge problem.

– Då valde vi att flytta blommorna så till trappan som leder ner till Plattan. På så vis finns blommorna kvar i närheten av själva attentatsplatsen och samtidigt kan byggarbetsplatsen fungera som den ska, förklarar Ninni. 

Blommorna tar upp nästan hela den bredaste trappan som leder ner till Plattan dit tiotusentals människor alltså väntas på en manifestation klockan 14 på söndagen. På Stockholms stad menar man emellertid att man haft detta i åtanke när man valt att flytta blommorna just till trappan.

– Vi har lämnat plats emellan så man kan gå emellan. Dessutom finns det en ramp på sidan av trappan och så finns det trappor på andra sidan också, vid Kulturhusets entré.  

Ninni och hennes medarbetare har haft en tuff morgon. Det har nämligen varit deras uppgift att göra gatorna rena efter den misstänkta terrorattacken. 

– Det har varit svårt att ta in. Även om vi övar på liknande händelser och katastrofer så går det aldrig att förbereda sig.

Hon tittar ut över den blommiga trappan. Så fortsätter hon:

– Nu har vi bemannat upp och gjort vårt bästa men det är en känsla av overklighet.

Är det svårt att skilja mellan jobb och hur man känner själv i detta läge?

– Ja, på ett sätt har jag inte riktigt hunnit landa och förstått vad som hänt. Efter att räddningstjänsten och polisen lämnade så har ju vi städat upp all jord och bråte som låg kvar efter dådet på Drottninggatan. Det kändes väldigt märkligt, svarar Ninni. 

Så tillägger hon:

– Men problemen måste lösas så vardagen kan återtas. Drottninggatan är vår mest frekventerade gata. När vi började vid klockan sju så var det alldeles lugnt här men nu är det otroligt mycket folk. Killarna som flyttat blommorna har gjort ett bra jobb. Det har gått lugnt och stilla till. Det känns bra att så många kommer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.