Tiotusentals minns offren på Sergels torg

ANNONS
|

Under söndagsförmiddagen pågick ett intensivt logistiskt arbete alldeles intill Åhlénsentrén där den misstänkta terrorattacken fick sitt slut. Anledningen var att människor strömmade till platsen under hela lördagen för att lämna blommor, nallar, ljus och annat för att hedra offren. Den stora uppslutningen ledde till ett något oväntat problem för Stockholms stad, nämligen att stängslen som skyddade byggarbetsplatsen vid Åhléns höll på kollapsa.

– Igårupptäcktevi att staketet inte pallade tyngden eftersom det var så ofantligt många blommor. Saken är att det måste stå där för att säkra arbetsplatsen, säger Ninni Taberman, gatudriftsingenjör vid Stockholms stad.

Dessutom hade kommunen redan fått frågan om att skapa en minnesplats där folk skulle kunna samlas för att hedra offren. Därmed sporrades man att hitta en lösning på bägge problem.

ANNONS

– Då valde vi att flytta blommorna så till trappan som leder ner till Plattan. På så visfinns blommorna kvar i närheten av själva attentatsplatsen och samtidigt kanbyggarbetsplatsen fungerasom den ska, förklarar Ninni.

Blommorna tar upp nästan hela den bredaste trappan som leder ner till Plattan dit tiotusentals människor alltså väntas på en manifestation klockan 14 på söndagen. På Stockholms stad menar man emellertid att man haft detta i åtanke när man valt att flytta blommorna just till trappan.

– Vi har lämnat plats emellan så man kan gå emellan. Dessutom finns det en ramp på sidan av trappan och så finns det trappor på andra sidan också, vid Kulturhusets entré.

Ninni och hennes medarbetare har haft en tuff morgon. Det har nämligen varit deras uppgift att göra gatorna rena efter den misstänkta terrorattacken.

– Det har varit svårt att ta in. Även om vi övar på liknande händelser och katastrofer så går det aldrig att förbereda sig.

Hon tittar ut över den blommiga trappan. Så fortsätter hon:

– Nu har vi bemannat upp och gjort vårt bästa men det är en känsla av overklighet.

Är det svårt att skilja mellan jobb och hur man känner själv i detta läge?

ANNONS

– Ja, på ett sätt har jag inte riktigt hunnit landaoch förstått vad som hänt. Efter att räddningstjänsten och polisen lämnade så har ju vi städat upp all jord och bråte som låg kvar efter dådet på Drottninggatan. Det kändes väldigt märkligt, svarar Ninni.

Så tillägger hon:

– Menproblemen måste lösas så vardagen kan återtas. Drottninggatan är vår mest frekventerade gata.När vi började vid klockan sju så var det alldeles lugnt här men nu är det otroligt mycket folk. Killarna som flyttat blommornahar gjort ett bra jobb. Det har gått lugnt och stilla till. Det känns bra att så många kommer.

ANNONS