Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra dödsskjutningar har inträffat i Malmö på knappt en månad. Poliser vid Lindängsplan i Malmö efter en skottlossning med dödlig utgång den 20 juni. Arkivbild.

Tio har skjutits ihjäl i Malmö i år

Skottlossningar har kostat livet för sex män i Malmö på knappt en månad. Tio människor har skjutits ihjäl sedan årsskiftet – att jämföra med 14 dödade vid skottlossningar åren 2016–2017, sju stycken respektive år.

Skottlossningar med dödlig utgång under årets första månader i Malmö har varit många och uppmärksammade. Så sent som på måndagskvällen inträffade ännu en dödsskjutning – och nu har sex män dödats i fyra skjutningar sedan den 18 juni.

Men den som tittar i backspegeln på antalet bekräftade skjutningar, alltså när exempelvis människor eller byggnader skottskadas och polisen hittar kulor eller hylsor, ser att andra år och månader hittills sticker ut i polisens statistik från januari 2016 och framåt.

Topp förra året

Toppnoteringen för en månad syns i januari 2017 med tolv bekräftade skjutningar i polisområde Malmö, jämfört med tre skjutningar januari 2018 och ingen alls samma period 2016. Även för februari och mars är 2017 året med flest bekräftade skjutningar i Malmö, och där visar 2018 på den lägsta noteringen. För april, maj och juni var det överlägset flest bekräftade skjutningar år 2016 (15 stycken) i jämförelse med samma tremånadersperiod 2017 (åtta stycken) och 2018 (sju stycken). Sett till helåren inträffade 59 skjutningar 2016 jämfört med 65 för året efter.

- Skjutningarna i Malmö har gått ner om man tittar några år tillbaka. Men sedan har vi ju det som hände på Drottninggatan (trippelmord) som gjort att våldsspiralen gått upp igen, men på sikt har det gått ner i Malmö, säger Ewa-Gun Westford, polisens pressinformatör.

Dödlig utgång

När man tittar på siffror som visar antalet dödade sticker 2018 ut mest negativt. Sju personer sköts ihjäl såväl 2016 som 2017 – att jämföra med tio dödskjutningar 196 dagar in i det här året.

Antalet skadade, allt från skråmor till allvarliga skador, är uppe i åtta stycken hittills i år, jämfört med 31 respektive 35 under helåren 2016 och 2017.

- Allvarligheten är att man skjuter för att verkligen bokstavligen döda människorna, det är en tydlig trend i sig. Men sedan får man se det i ett större perspektiv till antalet skjutningar, säger Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef för Malmö söder.

"Lättkränkthet"

Polisen tycker sig se att skjutningarna ändrat karaktär på senare år.

- Vi kan konstatera att folk blir betydligt mer lättkränkta i dag och tar till grovt, grovt våld för ganska bagatellartade händelser i sig. Man blir förvånad att man kan ta till sådant extremt våld som man historiskt sett kanske inte har gjort, så lättkränktheten är en av delarna i dessa miljöer, säger Erik Jansåker.