Tio gånger fler fästingar på 20 år

ANNONS
|

Larmen om borrelia och TBE duggar tätt och fästingar har blivit den nya sommarskräcken. Men har de blivit fler?

Thomas Jaenson är professor vid Uppsala universitet och Sveriges främste expert på fästingar. Han tvekar inte - fästingarna har blivit väldigt många fler.

– Folk vet mer om fästingar, hur de ser ut, man uppmanar folk att undersöka sig och det pratas om fästingar i tv och tidningar. Det gör att man tycker sig se att det har ökat men det har också skett en väldigt kraftig ökning de sista två decennierna, säger han till Bohusläningen.

ANNONS

– I de intervjuundersökningar vi gjort i södra Sverige är det en tiofaldig ökning. Utbredningen har även ökat i områden i Norrland där den inte funnits alls förut.

Även om undersökningar via intervjuer inte ger säkra svar har det skett en kraftig ökning, menar Thomas Jaenson.

Han grundar sitt påstående på en rad omständigheter, bland annat hur vi hanterar rådjuret som är den största bäraren av fästingar i vår närhet.

– I rådjursjakten har man en selektiv jakt. Man skjuter främst bort bockar och behåller största delen getter vilket gynnar ökningen av rådjur och indirekt fästingen.

– I vissa områden har man ökat jakten på lodjur och rödräv som annars till stor del livnär sig på rådjur.

– Vi värnar om rådjuren vid kalla vintrar och stödmatar dem till exempel.

– Vi har fått ett varmare klimat som gynnar reproduktionen för fästingen.

– Det varmare klimatet gynnar också överlevnaden för rådjuret och vissa av fästingens andra värddjur.

Många länder har liknande problem som Sverige.

I USA är vitsvanshjorten ett viktigt värddjur för fästingar. Där har ett forskarteam lanserat en metod för bekämpning som innehåller kemiska medel. Man har satt ut behållare med torkad majs som lockar till sig hjortarna.

ANNONS

När de sticker ner huvudet i behållaren för att äta stryker de samtidigt huvudet mot rullar med bekämpningsmedel. Medlen slår sedan ut nervsystemet på fästingarna hos hjorten.

Metoden är flitigt använd och mycket framgångsrik. Enligt forskarna har antalet fästingar på hjortarna minskat med drygt 90 procent och man har även märkt en kraftig minskning av antalet borreliafall.

Men den är också ifrågasatt på grund av att bekämpningsmedlet, permetrin, riskerar att skada vattenlevande organismer.

Thomas Jaenson vill inte ta ställning till om det är en metod för Sverige att använda.

– Men man måste forska mer på lämpliga metoder. Man måste diskutera problemet mycket mer och inte komma med osakliga argument som att rådjuret inte har någon betydelse för fästingöverförda sjukdomar, vilket man kan höra ibland.

Särskilt uppmärksam bör man vara på att inte gynna förekomsten av hjortdjur i tättbefolkade områden i södra Sverige, anser han.

Med tanke på de sjukdomar som kan spridas finns det ingen anledning att ha hjortdjur där.

– Man måste också informera mer om fästingöverförda sjukdomar och vad man kan göra för att minska smittrisken.

Det handlar också om motstridiga intressen, menar han. Jägare kan vilja ha en viss population rådjur, andra värnar om den biologiska mångfalden och det är också en folkhälsofråga.

ANNONS

Enligt Thomas Jaenson är rådjuret indirekt orsak till många fall av fästingöverförda sjukdomar i Sverige.

Borrelia är en bakterieinfektion. Oftast ger den bara ett hudutslag, en röd ring eller rött märke som växer till mer än fem centimeter. Den kan sprida sig till lederna eller nervsystemet och i ovanliga fall orsaka bestående inflammationer i hud och leder. Vanligaste behandlingen är penicillin. Minst 10 000 svenskar per år får borrelia. Källa: www.1177.se

TBE

TBE betyder Tick Borne Encephalitis, fästingburen hjärninflammation. Flest anmälda fall var det 2012 - 287 stycken. Därefter har det sjunkit - 209 fall 2013 och 178 fall 2014. Orsaken till minskningen är förmodligen en kombination av vaccination och varm torra somrar.

Vaccinationen ska påbörjas i god tid innan fästingsäsongen och innehåller tre injektioner som ger skydd de tre första åren. Därefter behöver man ta en injektion med tre till fem års mellanrum om risken kvarstår.

Kolla 1177 på nätet

Sjukvårdsrådgivningen i Västra Götaland får varje dag några samtal om fästingar från oroliga människor. Områdeschef Ann-Louise Andersson säger att det är märkbart att folk är oroliga för att ha smittats av någon fästingsjukdom. Hon uppmanar allmänheten att gå in på www.1177.se och läsa vad man kan göra om man är orolig. Det är bättre än att ringa oss, säger hon, vi har långa väntetider.

Fästingar

Fästingar finns i hela världen och är mellan två och 30 mm stora. De lever av blod från kräldjur, fåglar och däggdjur och är viktiga sjukdomsspridare. Vanligaste fästingen i Sverige har tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larven behöver suga blod från ett värddjur för att bli nymf. När den sugit sig full släpper den taget och ramlar ned på marken där den ömsar skinn och blir nymf. Nymfen gör samma sak för att bli vuxen. Den vuxna honan måste suga blod för att kunna lägga ägg. Hon kan lägga upp till 2000 ägg på samma ställe på marken.

ANNONS