Tio dödsfall utreds efter vaccinering med Astra Zeneca i Sverige

Läkemedelsverket har rapporterat in tio svenska dödsfall som kan ha en koppling till Astra Zenecas vaccin. Sammanlagt har Läkemedelsverket fått in över 27 000 rapporter om misstänkta biverkningar efter vaccin mot covid-19.

ANNONS
|

Den ovanliga kombinationen blodpropp och en låg andel blodplättar efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin har fått Folkhälsomyndigheten att dra i handbromsen.

Men även om myndigheten avråder från att ge vaccinet till personer under 65 år, kan de som redan fått en dos välja att få sin andra dos av Astra Zeneca. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock att man istället väljer ett mRNA-vaccin som sin andra dos.

Läkemedelsverket har rapporterat in tio svenska dödsfall från personer som fått Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, till det europeiska läkemedelsverket EMA. Det meddelade Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, på tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.

Så sent som i förra veckan avled en kvinna i 70-årsåldern efter att hon vårdats på Näl i Trollhättan, och nu utreds den eventuella kopplingen till vaccinet.

ANNONS

Rekordmånga rapporter om misstänkta biverkningar av vaccin

Totalt har nu ungefär 2,3 miljoner svenskar vaccinerats mot covid-19. Det är fritt för människor som vaccinerats att rapportera in misstänkta biverkningar, och totalt har drygt 27 000 misstänkta biverkningar av vaccin mot covid-19 rapporterats in till Läkemedelsverket, varav de flesta direkt från privatpersoner.

– Det motsvarar vad vi normalt får in på fyra sammanlagda år, säger Veronica Arthurson.

De allra flesta av de rapporterade biverkningarna klassas dock som mindre allvarliga eller är redan kända biverkningar, och Läkemedelsverket har skickat vidare drygt 3 000 mer allvarliga eller ovanliga biverkningar till EMA. Av dessa kommer de flesta rapporterna från sjukvården.

Veronica Arthurson säger att rapporterna bidrar till ett bättre kunskapsläge.

– Det här innebär att risken att vi missar allvarliga, ovanliga biverkningar är liten, säger hon.

Vaccin mot covid-19 för gravida

Nu står det också klart att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida som har andra riskfaktorer ska vaccineras redan i fas 3.

Det handlar bland annat om kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni, kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma, kronisk lever- och njursvikt och diabetes.

Men någon generell rekommendation för vaccination till alla gravida blir det inte i nuläget.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS