Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En manifestation på Sergels torg i Stockholm 2015 till stöd för fängslade journalisten Dawit Isaak. Arkivbild.

Tinade relationer väcker hopp om Dawit Isaak

De upptinade relationerna mellan Eritrea och Etiopien väcker försiktiga förhoppningar om att fallet med den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak kan börja röra sig framåt.

- Det är klart att det väcks ett hopp om att det nu skulle kunna bli så att han och andra samvetsfångar kan släppas fria, säger Ami Hedenborg, pressansvarig vid Amnesty International i Sverige, till TT.

Amnesty har arbetat för att Dawit Isaak ska friges sedan han greps 2001, men även för de andra eritreanska journalisterna och oppositionella som greps i samma veva i Eritrea.

- Vi har sett vad som hänt i Etiopien och det vore fantastiskt om det kunde fortsätta och att det även sker i Eritrea, säger Hedenborg med hänvisning till de många oppositionella som släppts i grannlandet sedan premiärminister Abiy Ahmed tillträdde i mars.

"Kan underlätta"

Utrikesminister Margot Wallström (S) berättar för TT:s utsände i New York i samband med säkerhetsrådets möte att Sverige engagerat sig intensivt för att försöka övertala Eritrea att släppa Dawit Isaak.

- Vi fortsätter att arbeta för att han ska släppas, och det har vi gjort intensivt sedan första stund när vi trädde till, säger Wallström och tillägger:

- Det kan ha en inverkan att man nu faktiskt kommer till ett fredsavtal. Om man gör det så bör ju också sanktionerna falla så småningom – om det som var anledningen till att sanktionerna infördes faktiskt försvinner – vilket skulle kunna underlätta för sådana diskussioner.

Avvaktande trots öppning

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser i Sverige, säger till TT att det inte är osannolikt att den senaste utvecklingen med en avspänning med de internationella relationerna även kan smitta av sig inrikespolitiskt i Eritrea.

- Det är naturligtvis positivt och jättespännande att det sker en sorts öppning. Men vi har jobbat med det här fallet i 17 år, så någonstans blir man väl lite avvaktande om det kan leda till någonting, säger han.

Lundqvist säger att regimen känt sig inträngd i ett hörn på grund av relationen med omvärlden, och uppfattningen att det rått ett permanent krigstillstånd med Etiopien. Han vågar inte hoppas på att Dawit Isaak släpps fri, trots den oväntade utvecklingen i regionen.

- Men bara att få låta en advokat eller familjemedlem få träffa honom vore ett stort steg, säger Lundqvist.