Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/19

Timmerbil, lastbil och bilar i krock - varning för ishalka

Många olyckor har rapporterats i hela landet efter nattens snökaos. SMHI har gått ut med klass 1-varningar för stora delar av södra och mellersta Sverige gällande snöfall och kuling. – Det är mycket besvärligt väglag, vi uppmanar trafikanter att köra försiktigt, säger Claes Hedberg, trafikledare på Trafikverket.

 

Strax innan 13 har två personbilar, en lastbil och en timmerbil kolliderat vid Mulltorpsrondellen i Trollhättan. Två personer, förarna till de båda personbilen, ska ha förts till sjukhus. Hur allvarliga skadorna är oklart i nuläget.

Än så länge finns ingen information om vad som orsakat olyckan och vägen är för tillfället helt avstängd men bärgningsbil har kommit fram till platsen.

Fullsatt buss in i träd

Tidigare, vid åttatiden kanade en fullsatt linjebuss av vägen och krackade med ett träd i Gamla Enskede i Stockholm, skriver Aftonbladet. En person uppges vara lindrigt skadad.

Vid kvart i nio-tiden krockade två bilar på riskväg 40 vid Kallebäcksmotet, Göteborg. Enligt Trafikverket ska den ena ha dragit en hästtransport. Polis och räddningstjänst skickades till platsen, men skadeläget är oklart.

Krock vid Lundbytunneln

Tidigare under morgonen, vid sex-tiden, krockade flera bilar vid Lundbytunneln i Göteborg i riktning mot centrum. Ett körfält var avstängt fram till halv åtta på onsdagsmorgonen. Trafikverket har plogat och saltat vägarna hela natten. 

– Det är väldigt besvärligt väglag, i Göteborg men främst vid Trollhättan och Uddevalla, på grund av all snö och regn. Vi uppmanar bilister att hålla avstånd och köra försiktigt.

Är du drabbad? Kontakta GP! Mejla till [email protected] eller sms:a/mms:a till 72010. 

Olyckor i hela landet

På E4 vid Arvidsbo har en långtradare glidit in i ett räcke, uppger polisen. Det uppges stå illa till och blockera trafiken. Den ska bärgas från platsen. Inge personer ska ha skadats. 

En lastbild välte i ett område i Sala vid niotiden. Olyckan skedde när lastbilen stannade och backade för en mötande bil. Den hamnade i diket och hela ekipaget tippade över. Den 52-årige föraren fick inga allvarliga skador. 

En långtradare har åkt av vägen utanför Bua. Delar av släpet låg i diket. 

– Det var inte speciellt halt när vi körde förbi olycksplatsen. Polis och räddningstjänst var inte på platsen då, berättar William Lanzén från Bua som körde förbi på väg mot Göteborg. 

Tidigare på morgonen rapporterades flera avåkningar och krockar i Västra Götaland. Bland annat krockade en bil och en lastbil på E6 vid Tegen utanför Uddevalla. Enligt polisen var alla personer ute ur fordonen när räddningstjänsten kom fram.

37 varningar

SMHI har på tisdagen gått ut med över 37 varningar av kuling och snöfall som fortfarande kvarstår. Dels varnar de för kuling runt Kattegatt, Skagerack Sydvästra Österjön och Bälten och dels för snöfall i Västra Götaland, Halland, Värmland, Örebro, Dalarna, Stockholms, Uppsala, Östergötland med flera. Det är kulingvarning på samtliga farvatten. 

– Så snart det börjar regna blir det risk för ishalka på vägarna. När nederbörden slutat kommer kraftiga vindar på 15-18 s/m dra in över Västra Götaland, säger Ian Engblom, metrolog på Foreca.

Fortsatt kraftiga vindar

De starka vindarna kommer först att avta under torsdagen och redan på fredag kommer ett nytt lågtryck in mot södra Sverige. Göteborg kan återigen drabbas av nederbörd i form av snöfall.

– På fredag ser jag ett nytt lågtryck komma in över södra Sverige men det är inte helt säkert att det kommer att drabba regionen i Göteborg. Detsamma gäller under kommande helg, säger Ian. 

20 skadade i masskrock

En person har avlidit och minst 20 personer är förda till sjukhus efter en massiv krock på E18 mellan Arboga och Köping i Västmanland.

Läs mer: Masskrock på E18 - en död och minst 20 skadade

Under tisdagsmorgonen körde en 19-årig man av vägen utanför Tidaholm och kraschade in i ett träd. Han fick klippas loss och fördes till sjukhus med livshotande skador. Vid 13-tiden vårdades mannen för sina skador på Skaraborgs sjukhus.

Läs mer: 19-åring livshotande skadad i halkolycka

Polisen varnar trafikanter

Polisen uppmanar trafikanter i Västsverige till försiktighet och att vara uppmärksamma.

– Man ska alltid anpassa hastigheten efter väderunderlaget när sådant här väder kommer in, säger Stefan Gustavsson vid polisen i Göteborg. 

Polisen i Stockholm har under förmiddagen fått in över 40 larm och trafikolyckor. 

– Mellan 06 och 12 fick vi in 42 larm. Som tur är har ingen blivit allvarligt skadad, säger Eva Nilsson vid stockholmspolisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.