Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mörkersikten får endast användas vid jakt i öppen terräng eller åtelplatser, där djur får tillgång till foder. Arkivbild.

Tillåtet med mörkersikten vid vildsvinsjakt

Vildsvin är ett växande problem för markägare och lantbrukare. Regeringen har därför beslutat att tillåta så kallade elektroniska bildförstärkare, bildomvandlare eller värmekameror på vapen i jakten.

Syftet är att det ska bli lättare att jaga djuren på natten när de är aktiva.

Mörkersikten får dock endast användas vid jakt i öppen terräng eller åtelplatser, där djur får tillgång till foder. Enligt regeringen måste jakten på vildsvin underlättas nattetid.

"Att tillåta dessa jaktmedel vid vildsvinsjakt är ett steg på vägen", säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Färre skador

I dag är det endast tillåtet att använda mörkersikten och bildförstärkare, där jägarna ser en tredimensionell bild, efter ett godkännande från länsstyrelsen. Ändringarna i jaktförordningen, som träder i kraft den 15 maj i år, ska underlätta för länsstyrelserna som inte behöver ge tillstånd.

Risken att regellättnaden ökar antalet skadeskjutningar anser regeringen att man har motverkat genom att termiska sikten endast får användas vid jakt i öppen terräng.

"Ändringen leder förhoppningsvis till att fler vildsvin än i dag kan skjutas. Skador orsakade av vildsvin på bland annat grödor kan därför förväntas minska. Dessutom kan en ökad avskjutning och därav en minskad vildsvinsstam minska risken för smittspridning om afrikansk svinpest skulle komma till Sverige", säger Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Nöjda jägare

Beskedet välkomnas av Jägarnas riksförbund, som menar att beslutet kommer att underlätta för många jägare.

Olika former av mörkerriktmedel möjliggör att jägarna kan avlossa säkra skott även när det är mörkt ute, enligt förbundet.