Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tigrarna har ökat kraftigt i antal i Nepal i Sydasien. Tigrarna på bilden, en hona med unge, är fotograferade i kamerafälla i nationalparken Parsa.

Tigerstammen i Nepal fördubblad

Antalet tigrar i Nepal i Sydasien har fördubblats sedan 2009, enligt en ny inventering. I dagsläget finns 235 tigrar i landet, fördelade på fem skyddade områden, att jämföra med 121 för nio år sedan.

Det innebär att Nepal är det första landet som lyckats nå målet att fördubbla sin vilda tigerpopulation.

Målet sattes upp vid ett möte 2010 med ledarna för 13 asiatiska länder som fortfarande har, eller nyligen hade, vilda tigrar inom sina gränser.

Då antydde beräkningar att det fanns cirka 3 200 tigrar i det vilda. Tanken är att det ska finnas dubbelt så många, drygt 6 000, år 2022.

Ingen vet om målet går att nå på global nivå, men regionalt verkar Nepal redan vara framme – en effekt av att landet satsat hårt på skydd av nationalparkerna, och på att bekämpa tjuvskytte.

Engagerad regering

- De styrande i Nepal har personligen varit engagerade. Det har varit jätteviktigt. Om inte regeringarna aktivt stöder sådana här projekt blir skyddsarbetet alltid mycket svårare, säger Ola Jennersten, ansvarig för tigerfrågor på Världsnaturfonden (WWF) i Sverige.

WWF hör till de organisationer som satsat hårt på tigrarna. Ola Jennersten vill även lyfta fram den amerikanske skådespelaren Leonardo di Caprio som finansierat tigerprojektet i nationalparken Bardia i Nepal.

Indien når målet?

Ola Jennersten tror att även Indien har en god möjlighet att fördubbla sitt tigerbistånd till 2022.

För ett drygt årtionde sedan, 2006, hade den indiska tigerstammen minskat till cirka 1 400 djur. Myndigheterna satte då in ökade resurser vilket gjorde att stammen började återhämta sig. År 2010 räknade man till cirka 1 700 tigrar och för fyra år sedan, 2014, hade antalet ökat till 2 200. Nu räknas stammen åter, och intrycket är att ökningen fortsatt. Troligen ligger antalet tigrar idag runt 3 000.

- Jag tror att de kanske når målet. Det finns många områden i Indien som har plats för fler tigrar, säger Jennersten.

Även i Ryssland har en ökning skett, men troligen kommer man inte kommer att nå fram till en fördubbling. Och i flera länder, exempelvis Thailand och Malaysia, är det tveksamt om tigerstammarna kommer att växa överhuvudtaget.

- Det blir svårt att nå upp till 6 000 inom fyra år men det kommer ändå att finnas betydligt fler tigrar i det vilda 2022 än det gjorde 2010, säger Jennersten.