Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter Storbritanniens uttåg ur EU gäller inte längre samma regler som tidigare för britter bosatta i Sverige. Arkivbild.
Efter Storbritanniens uttåg ur EU gäller inte längre samma regler som tidigare för britter bosatta i Sverige. Arkivbild. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Tidsfristen för britter i Sverige nästan ute

Tusentals britter kan om en dryg månad förlora rätten att leva i Sverige. Brittiska ambassaden uppmanar sina medborgare att ansöka om nytt uppehållstillstånd innan tidsfristen efter brexit löper ut.

Brexit ställer till det för britter i Sverige. Om man som britt vistats i landet under EU-lagstiftning så har man efter sista ansökningsdag den 30 september inte längre laglig rätt att bo, arbeta eller studera här. Även rätten till sjukvård på samma villkor som tidigare försvinner.

"Det är viktigt att alla britter tar reda på sin status och ansöker innan 30 september, ifall de är här under EU-lagstiftning. Den nya uppehållsstatusen låter britter fortsätta sina liv i Sverige som förut", säger Judith Gough, Storbritanniens ambassadör i Sverige, i en mejlkommentar till TT.

Även de som har varit här i årtionden och har permanent uppehållsrätt måste ansöka om den nya statusen.

Enligt Migrationsverkets tidigare uppskattningar omfattas uppemot 20 000 personer i Sverige av de nya kraven efter brexit. Hur många av dem som fortfarande inte har ansökt är dock oklart. I slutet av juli hade över 5 000 britter i Sverige ännu inte ansökt, enligt The Local.

Ansökningen kan göras digitalt eller genom ett pappersformulär på Migrationsverkets sajt. Processen är gratis.