Ragnhild Pohanka, till vänster, här tillsammans med Birger Schlaug, Åsa Domeij, Per Gahrton och Eva Goës. Arkivbild.
Ragnhild Pohanka, till vänster, här tillsammans med Birger Schlaug, Åsa Domeij, Per Gahrton och Eva Goës. Arkivbild. Bild: Leif R Jansson/TT

Tidigare språkröret Pohanka död

Ragnhild Pohanka, ett av Miljöpartiets första språkrör, har avlidit, 89 år gammal.

ANNONS
|

Ragnhild Pohanka var med när partiet grundades 1981. När systemet med två språkrör infördes 1984 valdes hon till partiets första kvinnliga språkrör med Per Gahrton vid sin sida.

Hon fick sedan Birger Schlaug som språkrörskollega 1985–1986.

"Ragnhild var på så många sätt ett föredöme som politiker. Vi är många som har anledning att tacka henne för så mycket. Jag inte minst", skriver Birger Schlaug i en krönika i tidningen Syre.

Ragnhild Pohanka representerade Miljöpartiet under två mandatperioder i riksdagen mellan 1988 och 1998.

Hon lämnade Miljöpartiet för Vänsterpartiet 2002, och hon var engagerad i kommunpolitiken i Borlänge fram till i 80-årsåldern, skriver Dalarnas Tidningar.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS