Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tidigare SD-toppen Roger Richthoff (-) kommer att rösta för att fälla Morgan Johansson. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Den tidigare SD-toppen Roger Richthoff (-) kommer att rösta för att fälla Morgan Johansson. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Tidigare SD-toppen röstar för att fälla Morgan Johansson

Den tidigare SD-toppen Roger Richthoff kommer att rösta för att fälla Morgan Johansson. Han tycker egentligen att tajmingen är usel men en regeringskris tjänar hans egna intressen.
– Att bli av med Morgan Johansson, och få svårigheter att ansluta sig till Nato. Du ser säkert att det passar mig alldeles utmärkt, säger han till GP.

Den politiska vilden Roger Richthoff tänker rösta för att fälla inrikes- och justitieministern Morgan Johansson (S) när riksdagen röstar på tisdag. Det berättar han för GP.

– Jag tycker att vi har en justitieminister som är att betrakta som helt oduglig, säger han och tillägger:

– Sedan tycker jag personligen att tidpunkten man valt kunde varit bättre.

Vad har hänt?

  • Efter en vår med många skjutningar väckte SD misstroende mot inrikes- och justitieministern Morgan Johansson (S). Det backades upp av M, KD och L.
  • Statsministern Magdalena Andersson ilsknade till och meddelade att hela regeringen avgår om hennes minister avsätts.
  • På tisdag röstar riksdagen om saken. Om högeroppositionen lyckas få med sig ett ytterligare en röst ser det ut att bli regeringskris.

Richthoff har varit försvarspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, men lämnade när partiet inlett ett uteslutningsärende mot honom. Anledningen var att han spridit en film i sociala medier med rysk desinformation.

Nu ifrågasätter han om högeroppositionen verkligen funderat igenom konsekvenserna av att fälla justitieminister Morgan Johansson, och därmed regeringen.

– När man väcker sådana här ärenden bör man också fundera på konsekvenserna sett till perspektivet att sex partier så gärna vill ansluta sig till Nato, in i Turkiets bekvämlighet.

Han ser två potentiella utgångar av tisdagens omröstning. Båda kan försvåra Sveriges Natoprocess.

– Om regeringen faller, på vilket sätt kommer det då att gynna de här pågående diskussionerna, diplomatin kring Natoanslutningen? Kommer det att underlätta att inte ha en regering på plats? Det borde man väga in.

"Kommer inte att underlätta"

Den andra handlar om den tidigare vänsterpartisten, och numera politiska vilden Amineh Kakabaveh som ser ut att bli avgörande om regeringen ska klara sig på tisdag.

Högeroppositionen behöver ytterligare en röst för att kunna fälla regeringen, även om Richthoff röstar med sitt forna parti.

Att regeringen återigen behöver bekräfta att man inte tänker vika sig för Turkiets krav för att välkomnas in i Nato, för att få Kakabaveh på sin sida, kan även det här försvåra för Sveriges väg in i försvarsalliansen, menar Richthoff.

– Det kommer inte underlätta, säger han.

Varför vill du då rösta för att fälla Johansson, trots de här riskerna?

– Jag är emot Natoanslutningen. Oavsett hur det blir kommer jag vara utomordentligt nöjd med utvecklingen. Att bli av med Morgan Johansson, och få svårigheter att ansluta sig till Nato. Du ser säkert att det passa mig alldeles utmärkt.

LÄS OCKSÅ: C stöder inte misstroende mot Johansson

LÄS OCKSÅ: Regeringen avgår om Morgan Johansson fälls

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.