Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tid och pengar stressar i julhandeln

Både tiden och ekonomin stressar svenskarna i jakten på klapparna. Spanjorer och svenskar är de som stressar mest i julhandeln.

Enligt en undersökning som Tradera och Ebay låtit göra i åtta europeiska länder är svenskarna de som börjar julhandla tidigast. Men trots att så många som en femtedel börjar sin julshopping redan i november och 15 procent handlar löpande under hela året råder det inte bot på stressen när julen närmar sig.

40 procent av spanjorerna känner av julstressen och 36 procent av svenskarna. Minst påverkade av julstressen är ryssarna där bara 14 procent uppger att de känner sig stressade över julhandeln.

-Vi är stressade trots att vi är ganska väl planerade, säger Jenny Pedersén, pressansvarig på Tradera.

Enligt Postnord hade i slutet av november redan 1,1 miljoner svenskar handlat böcker, kläder och leksaker, via nätet för en dryg miljard.

Men det är inte bara tiden som stressar. Ekonomin oroar också. Var fjärde svensk oroar sig för att inte ha råd med klapparna och lika många pressas att köpa dyrare paket än de egentligen har pengar till, enligt en annan undersökning som ett låneförmedlarföretag gjort.

Fakta: Undersökningarna
En av undersökningarna utfördes i oktober 2013 av TNS på uppdrag av Ebay och Tradera. Undersökningen genomfördes i åtta europeiska länder. I undersökningen deltog män och kvinnor i åldrarna 16 till 64 år. Drygt 1 000 personer deltog i undersökningen från varje land. De åtta länderna var Belgien, Frankrike, Irland, Italien, Polen, Ryssland, Spanien och Sverige.


Den andra är gjord i slutet av november på uppdrag av låneförmedlarföretag Advisa med drygt 1 000 respondenter. Var tredje person, 32 procent, uppger att de har ont om pengar inför årets julhandel.