Klimataktivisten Greta Thunberg i en manifestation med Fridays for future. Thunberg är starkt kritisk till EU-parlamentets godkännande av en ny jordbruksreform. Arkivbild.
Klimataktivisten Greta Thunberg i en manifestation med Fridays for future. Thunberg är starkt kritisk till EU-parlamentets godkännande av en ny jordbruksreform. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Thunbergs hårda klimatkritik: "Vakna upp"

Efter EU-parlamentets godkännande av en ny jordbruksreform – nu får både politiker och journalister hård kritik av Greta Thunberg och flera andra klimataktivister.

ANNONS

Fredagens omröstning om EU:s gemensamma jordbruks- och landstingspolitik ledde till protester från miljörörelsen. En av dem som är starkt kritisk till förslaget som nu antagits – flera tusen miljarder kronor till jordbruket – är den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

"Om våra ledare skulle anta den här versionen av CAP (Common Agricultural Policy), så har vi ingen chans att nå målen i Parisavtalet. Vi kräver att våra politiker håller vad de lovar och sluta motsäga sina förmodade ambitioner med denna destruktiva politik som inte har någon plats i vår framtid", skriver Greta Thunberg och flera klimataktivister i ett blogginlägg på Thunbergs hemsida.

ANNONS

Kritiken bottnar i att inte mer än 20 procent av jordbruksbudgeten är tänkt att gå till klimatfrågor, kritik som samlats under hashtaggen #VoteThisCAPdown.

Att förslaget fick ja i EU-parlamentet möjliggjordes inte bara av lobbyister, menar klimataktivisterna:

"Även av nyhetsredaktörer och medieplattformar som har misslyckats med att göra sitt jobb – att informera medborgarna om viktiga händelser som berör dem."

Medierna ombeds att "vakna upp" – och i större utsträckning ifrågasätta politiska förslag, för att inte mista förtroendet hos de unga.

Nu väntar kompromissförhandlingar om jordbruksreformen i ministerrådet.

Klara Stefansson/TT

Fakta: Förslaget i korthet

I förslaget till budget för åren 2021–2027 är drygt 4 000 miljarder kronor öronmärkta för jordbruk.

De nya reglerna för jordbruket kan börja gälla från 2023.

EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) är ett av unionens äldsta politikområden. Grunderna lades i Romfördraget 1957.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS